Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2010. június 7., hétfő

Elosztott közösségi honlap - Diaspora

.
Index pár órája adott hírt a Diaspora kezdeményezésről

Bevallom nem vagyok nagy barátja a közösségi honlapoknak, elsősorban adatvédelmi aggályok másodsorban potenciális addiktivitási problémák (az életet jobb a való életben élni, mint a neten alapon) miatt.Persze az ős - T* elötti - időkben én is kitöltöttem az iwiw-adatlapot, meg rokonszenveztem a funkcionalitással, hogy újabb terep lehet a kapcsolatok ápolásának az idő zord szűkössége közepette. Sőt mivel a hálózatkutatás szempontjából rendkívül érdekes és fontos terep szakmailag is (lásd a minapi IQSymposiumot, vagy Albert-Barabási és társai munkásságát), igyekszem is követni az eseményeket, amennyire csak lehet. Máig emlékszem például egy Sixtep-es demóra, ahol az egyik fejlesztő a saját egyetemi és ezért kiterjedtebb kapcsolati hálóját elemezte rendkívül izgalmasan.

Éppen ezen fenti aggályaim miatt viszont azóta már lecsupaszítottam az iwiw-es adatlapomat, a Facebooknak meg a szele sem legyintett meg, még ha egy gyenge pillanatomban átmenetileg regisztráltam is rá informálódási céllal.

Ez a nyílt forrású elosztott közösségi site gondolat viszont már alapértelmezésben tetszik (most a potenciális addiktivitást egy pillanatra félretéve). Remek lehetséges ígéretnek tartom azt, hogy lényegében ugyanazt a közösségi funkcionalitást, jóval biztonságosabb, stabilabb, kevésbé támadható környezetben is lehet implementálni, létező technológiákkal. Drukkolok neki, esélyét látom, hogy lesz belőle értelmes időn belül valami, és vérmesebb esetben akár a Facebook sírásója is lehet. Ha elkészül, lehet, hogy fogok erre a Diasporára érdemben regisztrálni? :)

2 megjegyzés:

 1. Tisztelt Timortin!

  Kérem aggályait, facebook-kal kapcsolatos észrevételeit küldje el az adam.peter.balogh@gmail.com -ra.

  Üdvözlettel: Balogh Péter

  VálaszTörlés
 2. Szívesen megosztom nyílvánosan is. Rögtön az első felháborító számomra, hogy alapértelmezésben csak deaktiválni lehet facebook accountot, permanensen törölni nem. Persze ez utóbbiit is lehet, ha valaki veszi a fáradságot hozzá, de nem mindenki veszi illetve tudja venni (időhiány, hozzáértéshiány miatt stb).

  Ugyanígy bár kétségtelenül sok mindent lehet konfigurálni a facebook egyéni adatvédelmi beállításain, de ahogy emlékszem nagyon sok alapértelmezéssel nem voltam kibékülve. Az meg számomra elfogadhatatlan nézet, hogy "aki hülye az haljon meg" alapon a facebookba így-úgy belecsöppenő felhasználóé legyen a teljes felelősség.

  VálaszTörlés