Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2013. július 19., péntek

Online Data Science kurzust indít a Berkeley


(1) Online Data Science kurzust indít a Berkeley

"A 2014 januárban induló Master of Information and Data Science (MIDS) képzés a világon bárhonnan végezhető.
Az egyetlen kivétel egy egyhetes immerziós időszak, amikor a hallgatók a helyszínen ismerkednek meg az egyetemmel és a Silicon Valley kultúrájával.
Az összes többi oktatási tevékenység teljesen online módon, a 2U cég távtanulási és videokonferencia rendszereinek segítségével történik.
A 27 MIDS részvételi díja 60.000 dollár, ami hazai szemmel elég borsosnak számít, de érdemes azt is tudni, hogy San Francisco környékén egy kezdő Data Scientist éves szinten 110-130 ezer dolláros fizetésre számíthat.
További információ: datascience.berkeley.edu
2013. július 18."
Érdekes érzéseket kelt bennem a hír, így hogy nemrégiben csináltam végig egy ilyen Data Scientist kurzust.

Ha azt vesszük, hogy félévi tandíjért egy jól jövedelmező hiányszakmában lehet jónevű papírhoz jutni, azt gondolhatja az ember, hogy reális.

Azonban olvasatomban ez egy óriási félrevezetés.

Egyrészt a tandíj hatalmas része image- és certificate-költség, továbbá infrastrukturális költség (ideértem a hardervert-szoftvert-tananyagot egyaránt). Ezeket a tanuló akkor is kifizeti, ha még egyet sem klikkelt a kurzuson. A maradék "hasznos" kurzusdíj az, ami fedezetét kell adja annak, hogy gyorsabban és/vagy jobban lesz valaki képes keresett menő data scientist lenni (hogy megléphesse azt a bizonyos lépcsőfokot).

Márpedig a gond ott van, hogy a jo data scientist egyrészt komoly emberi kvalitásokkal kell rendelkezzen (gyors felfogóképesség, hatalmas zajban való jó minőségű infószelektálás, hatékony döntéshozatal, munkabírás, fejlődési potenciál stb.), másrészt komoly tapasztalatokkal (hogy néhány szívást végig csináljon a szakmában). És ezt akármekkora Berkley-tandíj mellett sem szerzi meg az ember, oly triviálisan.Persze csábítóan hangzik, hogy kiperkálok csomó pénzt és akkor majd jön a "paradicsom".

Engem ez a Berkeley-szcenárió arra emlékeztet, amikor a Data Mining szoftvereket (pl. SAS, Clementine etc) aszerint árazták, hogy mekkorra hasznot is képes produkálni a termék, perfekt használat mellett, nem aszerint amennyit ért a termék, vagy ami üzleti etikai értelemben (korrekt költség-haszon vonatkozásban)  reális lett volna (extraprofit mindenáron és mindenekelött, ugye). A hozzánemértő döntéshozók csak a potenciális dollárhegyeket látták (horribile dictu üzleti korrupcióval is megspékelten), odáig már nem jutottak el, hogy ők előbb fizetik ki a horribilis licence-díjakat, hardvereket, supportot, oktatást, konzultációt, de a saját projektük még csak ezután jön, a saját szervezeti problémáikkal megfejelve. Csoda-e ha ilyen alapvetéssel olyan sok adatbányász-projekt bedőlt. ;)

Nyilván, ha együttvan a jó skillset és a (személyes budgetben nélkülözhető) tandíj az embernél, akkor rövídítheti a szamárlétrát, de lássuk be a statisztikai relevancia nem ezt  vetíti előre.Azaz egészségesebb az alulról éptkezés. Minél kisebb költségekkel, minél nagyobb haszon elérése, fokozatos előrehaladás révén sokkal reálisabb az esetek döntő hányadában.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése