Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2015. április 8., szerda

FixDirect Kft: Ügyfelek és önmaga legnagyobb ellensége...

...á lá Asus Support Magyarországon, évek óta háborítatlanul.

Nem tudom hány kretén informatikai cég van az országban, de a címbeli FixDirect Kft. benne Tóth Attilával, nagy valószínűséggel éremesélyes (legalábbis az én szerény véleményem szerint).

Ilyenkor könnyen gondolhatja az ember, hogy biztos benne van a hiba, hiszen az önvizsgálat mindig fontos. Azonban milyen jól jöhet ilyenkor, hogy van a Google-kereső, milyen érdekes találatokat bír kihozni, pedig hány (felesleges, céges eredetű) link próbálja eltakarni a lényeget (pozitív tartamút meg egyet nem sikerült találni). Merthogy, amikor ilyen típusú találatokba ütközik az ember a neten, hogy:

1. Halálba szívat az Asus magyarországi képviselete

2. Fogyasztóvédők Békéltető Tanácsa
BBT/2833/2013 Budapesti Békéltető Testület előtt fenti számon fogyasztó kérelmére a szerviz Fix Direct Kft. (1033 Budapest, Huszti út 34.) és PC Land Online Kft. (1135 Budapest, Jász u. 71.) mint forgalmazó vállalkozással szembeni ügyben a fogyasztói jogvita eldöntése érdekében az eljáró tanács alulírott napon a következő
A J Á N L Á S T
teszi: A szerviz vállalkozás az írásba foglalt ajánlás kézhezvételét követő 15 napon belül javítsa meg a fogyasztó által vásárolt Samsung GT-S 5220 készüléket, ha ez nem lehetséges,a forgalmazó vállalkozás cserélje ki, vagy fizesse vissza annak vételárát 17.247 Ft-ot azaz tizenhétezer kettőszáznegyvenhét forintot.
3. Békéltető Testület - Együtt nem működő vállalkozások
FixDirect Kft. - 1033 Budapest, Huszti út 34. - Kereskedelem
 ...akkor azért könnyebben konkludálható, hogy a hiba nem feltétlenül bennünk ügyfelekben van.

Milyen kísérteties, hogy öt év különbséggel pontosan hasonló élmények átélésében volt részem (más témában, szerencsére jóval kisebb nagyságrendben). Pontosan ugyanaz a hozzánemértő, lelketlen, beképzelt, arrogáns, nagyképű, tisztességtelen hozzáállás, de persze legalább egy dologban, a jóhírük agresszív fenyegető védelmében szakértők.

Öt év alatt, kívülállónak is érzékelhető módon, képtelenek voltak a változásra. És mivel a magyarországi piac kicsi és meggyötört, így bűntetlenül kiskirálykodhatnak, élhetnek vissza a potenciális ügyfelek bizalmával, sőt mitöbb egyre több márka támogatását tudják bekebelezni (A tajvani Asus hallgatólagos jóváhagyásával).

Ami ellen az egyszeri ügyfél úgy tud védekezni, hogy kihasználva a globalizáció előnyeit ő maga a szerencsésebb külföldről szerzi be gyorsabban a szükséges cuccot.

Milyen mázli, hogy az első tapasztalataim megszerzése nem gépjavításra estek, s jótékonyan sikerült megelőznöm  mindezt egy előretekintő kisértékű, részemről óvatlan és abszolúte előítélet nélküli beszerzési kísérlettel.

Mindössze egyetlen plusz töltőt akartam vásárolni (hogy ne kelljen azt is cipelni pluszba), amire:
- úgy van kötelező előlegezés (ilyen pici tételnél, amiből kvázi az egész ország tőlük rendel, mert monopol helyzetben vannak)
- hogy ezen közben 9 napon át, napi rendszerességű oda-vissza levelezés közben sem volt semmi esélyem a megrendelést indító előleget átutalni nekik.Ja hogy el ne feledjem 2-6 hét a rendelés átfutási ideje is (pluszban)

Ha termékért vásárolni, fizetni nem tudok a Kft-nél (az említett 9 napon keresztül), milyen lehet az, amikor meghibásodott gép miatt kerül valaki kiszolgáltatott helyzetbe? Merül fel az emberben óhatatlanul a kérdés.

Az első cikk írójának utolsó mondata ugye nem lesz valóság? :)

„...aki Asust vásárol, sikeres ember nem lehet...”.

Mindezek mellett a hab a tortán az erőszakos, ellentmondást nem tűrő információgyűjtés az ügyfelekről (pontos gyári szám, lakcím stb.). A teljes soklépéses tortúrát, elnézést kérek, de nem írom le. Ha csak rágondolok, újraélem, akkor elfog a harctéri idegesség.

Azt gondolom kapjon nyilvánosságot, legyen mérlegelési lehetősége mindenkinek, aki mérlegelni szeret laptopvásárlásnál ilyen szempontok mentén is.


*********************************

De hogy legyen valami pozitív üzenet is ennyi negatívum után: Magával a vásárolt notebookkal brutális maximalizmussal meg vagyok elégedve. Boldog tulajdonosa vagy két hete a szóbanforgó masinériának.

Asus G751JY
- Intel Core i7-4860HQ processzor (2.4-3.6 GHz), 6MB L3, 128MB L4 cache
- 32GB RAM (4x8GB). Jóljön a lapozófile nélküli és/vagy ramdisk-es életvezetés esetén. Talend OpenStudio két másodperc alatt áll fel, de az agyon SVN-ezett "enterprise"-verzió is feláll 20 másodperc alatt (és ennél lassabb, nehézkesebb, elfuseráltabb, sokezer jar-os szoftvert nem ismerek mást.
- 512 GB m.2 PCI SSD (+1.3GB/s szekvenciális olvasással: emiatt szerettem bele a típusba)
- Geforce 980M videókártya
- 17,3" gyönyörű matt IPS-panel (1920x1080)
- 1+2 TB vinyók
- 8 cellás aksi.
- Kisebb súly mint a G750-es bátynál (könnyebb aluminium hűtőrendszer miatt), így is ~4Kg, töltővel 5-6 Kg
- Meglehetősen vastag (többen dokkolót véltek a noti alatt látni, pedig az is maga a gép volt)
- Hihetetlenül, számomra elképzelhetetlenül csendes és hűvös (játék alatt is).
- Két év garancia.
- Alapmodell nettó 450.000 Ft (+ extrák)
- Nagyon jó, gondosan tervezett hátizsák is érkezett vele
- Továbbá játékok (mondjuk ezek engem nem hoztak lázba (hiszen melóhoz kell), bár a watchdog "kutyamód" nagyon brutális kinézetű és fürgeségű: mondjuk a telepítője próbált becsapni (sikertelenül), hogy (mínusz) -128GB a VRam)
- És a reménység, hogy sosem hibásodik meg, mert, ha valakihez, akkor a FixDirect Kft-hez nem szeretném vinni (érthető módon).

POZITÍVUMOK:
+ Eszeveszett szélvészgyors módon viharsebes a noti, effektíve alkalmazás szinten érzékelhető módon (nemcsak szintetikus tesztek pontszámai alapján). Szoftverek feltelepítése UTÁN is a gépezet (akkor is, ha csak 64-bites WIN7 az oprendszer). Elmondhatatlanul nagy élmény evvel szembesülni.
+ Addiktív, nem tudja a munkát abbahagyni vele az ember, annyira ütős a performancia. Pedig azért már láttam ezt-azt 30+ éves informatikai pályámon.
+ T-én-y-l-e-g a legerősebb gép (aktuálisan), abszolút értéken is, ár-teljesítmény arányban is. Ez azért nagy dolog, azt gondolom. A konkurrens MSI Dominator Pro vagy Aorus X7 Pro/V3 szerintem fasorban sincs összevetésileg (hiába vékonyabb esetleg, ami megbízhatóságnál visszaüthet vagy nem igényel a pci-os ssd extra helyet), ráadásul az utóbbi nettó áfa nélküli ára 685.000, itthon Magyarországon, rákérdeztem a forgalmazónál, kiváncsiságból: ennyi plusz költséget nem ér szerintem semmilyen potenciális/kérdéses extra feature.
+ Business Class notik úgy drágábbak, hogy jóval kisebb teljesítményűek.
+ Mindenképpen érdemes a G751JY-t venni, a G751 családon belül (potenciális lehetőségekben [pl.: m.2 pci ssd] a legerősebbet)
+ A 8GB RAM egyetlen modulban érkezik (Iponosok sem tudják, vigyázni kell velük)

NEGATÍVUMOK (tárgyilagosan és teljességre törekedve):
- Az m.2 PCI-os SSD komplett vinyóhelyet foglal értelmetlenül, szerintem tervezési hibából.
- Tejútrendszer léptékű katasztrófa a magyarországi monopol helyzetben lévő FixDirect Kft (Még a Lenovónál is rosszabbak, pedig őket alulmúlni azért kihívás a javából)
- Matt felület, nagyon érzékeny az ujjnyomokra, de alkoholos Blink úgy tűnik jó rá (originállá varázsolható)
- Plusz töltő (230 W-os és kilós nehézségű!) beszerzése tragikus Magyarországon, csak FixDirecten keresztül megy tudtommal. Ezért is gáz, hogy ilyen monopolhelyzetben ennyire kritikán aluliak.
- Billentyűzet tragikus, komolyan mondom a tervezőjét háromnapi folyamatos herevasalásra ítélném.
* a minden határon túl nagy CAPS LOCK. XXI.században. Kérdem én minek?
* rossz helyen lévő elméretezett STEAM-gomb. Értem én, hogy fontos, meg gamer a notebook. De a legállatabb gamer is hányszor nyomja meg a noti teljes életciklusa alatt?
* brutálisan kicsi ESC (mit használ gyakrabban az ember: STEAM-et, vagy ESC-et, merül fel a kérdés)
* insert eldugása a delete "mögé" (plusz "fn" lenyomásával érhető csak el)
* A NUM LOCK elüntetését már nem is írom. :)

Az Iponos tesztben van pár félrevezető infó (szvsz).
- SSD Performancia képen GB/s látszik a cikk szövege szerint meg TB/s.
- Az m.2 PCI SSD elvesz egy komplett bővítő helyet (másik vinyótól) feleslegesen.
- Azaz mellette vagy 1 plusz vinyó+1 (gyári) optikai vagy két vinyó (és a gyári optikai drive mehet a levesbe)
- Pár milliméter hiányzana csak, hogy 2 vinyó+1 optikai drive elférjen a notiban.
- Billentyűzet szerintem említendő hátrány
- A CPU-Z sem mutatja ugyan, de a perdöntő különbség a i7-4860HQ és i7-4710HQ között a 128MB L4 processzor cache: a xeonok is ilyenekben jobbak ugye.

Létezik korrektebb proci-összehasonlítás (lásd a linket)

Egyébként 7.9 a Windows Experience minden paraméterben, kivéve a procit (ahol "csak" 7.7), ami logikus az extreme és xeon procik ismeretében.

Pár érdekesebb benchmark-screenshot:
(1) Cache-performancia miatt érdekes.
(2) SSD-hagyományos amúgy gyors 7.200 rpm-es vinyó performancia összevetése miatt érdekes.
(3) CPU-GPU performancia összevetés. A CUDA-programozás adatbányászattal összefüggésben régóta a látóteremben van, nagyon izgatna, ha nem kéne megélni mellette.
(4) A CrystalMark pontszáma a vásárolt notinak (nem mintha bármi jelentősége lenne) 405.879 pont. Egyébként is szinte mindenben jobb performanciát sikerült mérnem, mint az Iponos teszt-et végző (el is vett pár órát az ilyen irányú élvezkedés a különböző benchmark-progikkal)
(5) Windows Experience. Ilyen jót csak most tudtam először saját szemmel is látni :)









8 megjegyzés:

  1. Hát szépen kiosztottad. Nekem is van egy ilyen gépem csak nekem az uj 4720 HQ cpu val szerelve. Az m2 és a ssd hely gondolom azért van ugy csinálva hogy elfoglalja a helyet mert vagy ezt vagy azt használhatod a kettő együtt nem megy, direkt igy lett csinálva 2 hdd hely . Az optikai meghajtó helyére be tudsz rakni egy hdd is pluszba de csak ugy ha az asus szedi szét különben garancia vesztéssel jár. Viszont igy nem lesz optikai meghajtód bár én sosem használom. Persze van akinek kellhet. De ha netán nekem kell akkor rádugok egy usb optikai meghajtót azt kész is. Szóval 3 hdd belemegy ha okos vagy. Aztán a hütés az csapnivaló játék közben nekem felmegy 96 fokra is. Elmentem kicseréltetni a hűtést a fixdirektbe , mondták hogy tipushiba és hogy teljesen uj hütést raknak bele. Kész is lett de 92 foknál most sem lett hüvősebb :( Az a baj hogy nem kap levegőt a venti és a meleg benti levegővel probál hűteni. A mostani asus laptopok legnagyobb hibája hogy nagyon zárt . Ha furhatnék alulra a venti közelébe lukakat akkor simán olyan 75 fok körül volna a cpu . A gpu az kb 80 fokos teljesen jó és huzható is kb 1250 mhz re a memoria azt hagyjuk kategoria nem is értem miért nem lehetett 7000 mint az eredeti 980 lehet az már tul sok áramot vett volna fel bár kétlem. Összességében én meg vagyok vele elégedve a teljesitménye egy gtx 970 ér fel . A 3d mark11 tesztben a gtx 970 olyan 12000 ér el a gtx 980m nálam meg olyan 11700 kb szóval nem rosz . Persze 450 ezerért már simán vehettem volna egy asztali i5 gépet 6600k és egy r9 390x karit ami olyan 30 százalékkal gyorsabb lett volna és a memoria 3200 mhz vagyis 100 százalékkal gyorsabb. Persze a gamer laptop még mindig nem éri meg tul van árazva. Főleg a gtx 970m és a gtx 980m közötti ár rés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ráakadtál a posztomra, örömöd van a gépedben és köszönöm a kommentet is. Én lassan 10 hónap után is imádom a laptopot, minden hibájával is.

      Törlés
  2. Fiam 2016. május 02-én vitte be a FixDirect-hez lányos zavarában az Asus Rog G751JY tip. notebook-ját , valami érintkezési probléma miatt. Utána telefonon felhivott és sokáig panaszkodott az ügyintéző baromkodásán, nem mondták hogy érdeklödjön a javitás elkészültéről, a gép védettlen felületére pakoltak elötte töltöket, szerszámokat,percenként gunyosan leba---ták, -- ne kérdezzen hülyeségeket,majd értesitik, de nem biztos. A neten megnéztem , szinte semmire nem vállalnak garanciát, adatelvesztés , eltünés modosulás stb !! Izgulunk mint a fene, milyen minöségű lesz a javitás, ha lesz egyáltalán!!2016 -ban ez pofátlanság és nem hozzáállás! Eggyütt megyünk be -ha elkészül !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kívánom a legjobbakat a laptopjukhoz, hogy minél tovább tudjanak örülni neki, meg annak, hogy a FixDirect minél kevesebb kért okozzon. Mai napig megemészthetetlen számomra, hogy egy prémium termék életciklusában a kifogásolható és érdemtelenül kizárólagos magyar FixDirect kft. ennyire gyenge láncszem legyen.

      Törlés
  3. A FixDirect éppen most akar minket is 150 000 forintos kárt okozva felültetni. Volt egy laptop, 150 000-ért vettük tavaly, kicsit fura volt a töltője meg néha lefagyott (már hónapok óta). Bevittük a FixDirect szervizbe, mert persze as Asusnak is ők az egyetlen márkaszervize. Két hét semmittevés után küldtek egy rosszul fókuszált, értelmezhetetlen fényképet, hogy "idegen folyadék került a gépbe", ezért nem javítják garanciálisan, de 130 000-ért megcsinálják. A gépet csak a húgom használta, soha nem ivott fölötte vagy mellette, egészen biztosan nem ázhatott be. Tehát egyszerűen hazudnak.
    És ez a 130 000 forintos árajánlat? Hát nem röhej? Ha van 130 ezrem javíttatása, akkor már inkább van 200 ezrem egy jobb, vadiúj gépre! Elképesztő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van valami, amire nagy tétben fogadtam volna, az az, hogy ez a FixDirect-es posztom eltűnik a süllyesztőben. Ehhez képest messze legnagyobb olvasottságú lett itt a blogon, a második legtöbbet olvasottat nagyon leszakítva magától. B-r-u-t-á-l-i-s. Úgy látszik nemcsak nálam hozták a standard formájukat. :)

      Törlés
  4. É is hasonlóan jártam, négy hét után ma a jövő hét végével kecsegtetnek, hogy akkorra (talán?) kész lesz egy alkatrészcsere, mert Tajvanról hajóval (!) jön az alkatrész...

    VálaszTörlés
  5. Sajnos nekem is nagyon rossz a tapasztalatom velük szemben. 2017 december 9.-én vettünk egy ASUS laptopot. Sokáig működött is,de tavaly december óta szinte mindig náluk van. Most megint a szervizbe van. Lefagyással kezdődött. Most ha itt van nálam akkor 2napig megy utána a visszajelző ledek sem világítanak ,nem tudom bekapcsolni. Beszéltem az ASUS ügyfélszolgálattal, de csak azt tudták mondani küldjem szervizbe. Kérem a gép cseréjét is. De azt nem lehet. Borzalom. Ki adtam a gépért 150 000Ft -ot és nem tudom használni :(. Azt írják, hogy a BIOST frissítik. Nem tudom mi tévő legyek. (:

    VálaszTörlés