Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2016. január 30., szombat

Deep Learning és a GÓ


A gép újabb nagy győzelme, de az ember még mindig intelligensebb

Elképesztő hír szivárgott le immáron az index.hu-ra is.

A Deep Learning iszonytató erejét mutatja ez a példa is, ahogy decemberben is megemlékeztem ígéretes sőt némileg félelmetes fejlődéséről.

Elképesztő, hogy már gó-ban is képes győzelemre a gép a profi játékos ellen. Deep Blue Kaszparov elleni győzelme óta nem volt szükség 20 évre sem. Pedig a gó nagyságrendileg komplikáltabb, variációdúsíbb játék, mint a sakk.

Ha ez így megy, hovatovább leegyszerűsődik a data science/adatbányászat világa Deep Learningre és a komplementer világra. Nem lesz szükség vajákolásra meg Kaggle-ra, egyszerű eszközökkel is elérhető lehet optimálishoz egyre közelibb eredmény. Már csak érteni fog kelleni a Deep Learninghez :DDDD

Egyébként kivételesen, ez egy jól megírt cikk az index.hu-n, átjön a lényegi üzenet belőle, ami a téma specialitását és az index.hu bulvárhoz való vonzódását tekintve nem kis dolog, azt gondolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése