Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. március 3., péntek

Momentum kontra LMP

Reflektor blog: Végre megtudtuk, mit gondol a Momentum!

* Na ha van ami még nem volt a blogon az a politika, annak is a napi húsdaráló-verziója :DDDD
* Egyébként ezt az áldott állapotot szeretném is minél tovább fenntartani, prolongálni itt a blogon.
* Ámde azonban viszont a fenti blogposztban egy LMP-frakciótag olyat írt, amitől még egy adatbányász is lázba tud jönni meg billentyűzetért kiált. :)
"Ami csalódást kelt, az az, hogy a 13 + 1 kérdésből mindössze kettőben tudtak markánsat mondani.
...ezen kívül semmi nem szól nagyot, legfeljebb a bullshitágyú.
A konfliktuskerülés azonban nem csak a dodonai válaszokban érhető tetten. A Momentum az átfogóbb kérdésekben ugyanis semmi olyat nem mond, amelyet nem mondott még az összes olyan párt, amely volt már hatalmon a rendszerváltás óta.
Néhány válaszból kirajzolódik egyfajta „nyugatos” világkép, amely tulajdonképpen nem más, mint a rendszerváltáskori közös mítoszaink jó tanuló módjára való felmondása."
Az említés tárgyát képező Momentumos index-felmérés kérdőíve, ebben a pillanatban így áll:


Miközben - szigorúan a kommunikáció frontján!! - implicite idegondolható az LMP napokban publikált Paks2-ös népszavazási kérdései
(1) "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?"
(2) "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőműben ne termeljenek áramot?"
(3) "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal történő kiváltását?"
(4) "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Országgyűlés kötelezze a Kormányt a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény megszüntetésének kezdeményezésére?"
(5) "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől megtiltja az atomerőműben történő áramtermelést?"

* Önmagában érdekes lenne elemezni 
+ mind a Momentumos táblázatot
+ mind az LMP Paks2-ös népszavazási kérdések bonyolultságának illetve célt beteljesítő hatékonyságának motívumait, pláne egy Momentumos NOlimpiás aláírásgyűjtés tükrében. 
De erre nem vállalkozom, mert az már tényleg menthetetlenül politika lenne.

* Ami sokkal izgalmasabb a Momentumos felmérésben elemzésileg, hogy
+ a totóra hajazó 13+1 kérdés az sok kérdés
+ amit egy olyan közvélemény-tesztelésben kell monitorozni, ahol cél a minél nagyobb arányú kitöltöttség. A táblázatból látszik ilyen sikeres kitöltési aránya talán az életben nem volt az index.hu-nak. De annyira, hogy én egy kicsit szkeptikus is vagyok az irányban, hogy az ipcím-deduplikálás-szűrést kikapcsolták a nagyobb számok érdekében. Merthogy ekkora sugarú aktív olvasói kört mintha nem érne el az index.hu, akár csak a nagyon gyatra, meg sokszor érzelmileg fájdalmasan túlfütőtt, feszültséglevezető index.hu FB-oldalt vesszük is alapul.
+ lényeges, hogy lényegében igen-nem-re lett csak kihegyezve a válaszadás,
+ azaz az LMP-író által igényelt részletesebb indoklás 
(a) nehezítette volna a kitöltési mérlegelést,
(b) szaporítva a betűket,
(c) növelve a felmérés komplexitását
(d) meg növelve volna a kitöltési időt.
+ "Akadémiai" részletezettség egyszerűen nem várható el. Sőt a Momentumos válaszadási feladat úgy hangzik értelmezésemben: hogy minél kevesebb betűvel minél többet/nagyobb durranást mondani, egyfajta minimalizálás jegyében. Azaz kiemelten fontos a Momentumos válaszokban lévő "mit" és "hogyan" együtt.
+ Szokták mondani, hogy sokszor a kevesebb több.
+ Símán lehet. hogy későbbiekben, más csatornákon részletesebb saját programból jönnek majd még részletek. Azaz funkcionálisan tekintve indokolt volt a válasz-rövidség, hiszen a Momentumos válaszok lényegileg kvázi a közvéleményt tesztelendő KÉRDÉSEKHEZ tartoznak, azok része.

* Ha megnézzük a Paks2 kapcsán kezdeményezett LMP-s népszavazási kérdéseket, kérdés, hogy
+ Hányan kapnak idegrohamot a betűre lényegesen kevesebb kérdésektől.
+ Hányan tudják és/vagy hajlandók elolvasni, pláne értelmezni,
+ Hányan tudják "jól" megválaszolni (értve ez alatt, hogy azt a választ adják, amit szeretnének). Nem lenne jó érzés azzal helyettesíteni a kérdést felvetését, hogy ide vagy oda ikszelj.
+ Eljut-e az emberekhez, hogy miért ennyire nyakatekert és "fondorlatos" az egész, mit lehet egyáltalán elérni az igen-nem-mel.
+ Végül hány embert hoz lázba aláíráshoz rohanás tekintetében ezek a kérdések.

* Kommunikáció-minőséget, -eredményt illetően ezt a kört, lehet, hogy a Momentum nyerte.

UPDATE - 2017-03-09

Szert Boglárka a Momentum segítségével perli be az Antall József Tudásközpontot
* Érdekes ez a fenti linkelt újabb fejlemény, egy újabb körben.
* Noha Paks2 az igazán fájdalmas pont életünkben, értelmetlenéségével, pazarlásával, teljesen rossz üzenetével, mégis ez az egyik legtámadhatatlanabb ügy. Nem véletlen, hogy az LMP nyakatekert módokon próbál közelébe férközni, mind esélyességben, mind hatékonyságban egyelőre kérdőjeles módokon.
* A Momentum viszont abszolút racionális módon egyszerre optimalizál fontosság ÉS esélyesség mentén. Antall József kérdőjeles tehetségű és hozzállású fia szimbólumértékűen mutat fel vezetői hiányosságokat egy "Tudásközpont"-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése