Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. április 13., csütörtök

A "Black Swan"-elmélet meg a "Cauchy-mód"

.
CEU tüntetések: újabb séta Orbán csapdájába

* A fenti blogposzt közvetlenül a vasárnapi 70-80.000-es CEU-tüntetés, illetve a tegnapi 30-40.000-es Hősők terés, "Civilizáció"-tüntetés nyomán íródott.
* Azt gondolom rendkívül fontos, minőségi poszt, nemcsak (sőt főleg nem) az aktuálpolitika szintjén, hanem szűkebb szakmánk szintjén is.
* Nagyon jól, koherensen megírt a poszt. Hiába hosszú, nehéz nem végigolvasni.
* Teljesen rossz a két kiinduláspontja, amit a poszt elejétől lehet érezni. Nevezetesen (1) Fejben akar előre lejátszani mindent, mint a viccbeli Nyuszika a b*zdmeg a vasalódat-tal. (2) Csak a kívánatos végcélt látja maga elött, de a reményteli kívánatos hozzávezető utat nem.
* Viszont ennek alapján a jelenben kőkemény, valóságot is befolyásolni kívánó következtetésekre ragadtatja magát, egyébként némi jogos historikusan helytálló történés mentén is.
Azaz a szitu csemege, az osztályozni/prediktálni szerető adatbányásznak. :)

Érkezett a posztra egy komment ("Pan Modry"-tól), ami általam all-time olvasott kommentek legjobb TOP-10-ében tuti benne van. Részint mert nagyon fontosat írt, részint, mert egyik felvetett dologról sem tudtam (utána kellett néznem).
A posternek fingja nincs a black swan jelenségről, illetve arról amikor a világ időnként "cauchy-módba" vált.... 
Előljáróban, adatbányászként, eddigi blogposztjaimban is, mindig kettős elemzésről beszéltem, legyen szó, földrengésről, tőzsdéről vagy akármilyen topikról.
Mindig van:
(1) Normál napi üzemmenet szerinti előrejelzés ("kéregmozgás", "mozgóátlag", etc.)
(2) Mindig van Change Point Detection-előrejelzés ("földrengés", "tözsdebeszakadás", etc.)

Azonban az élet nem fekete-fehér-igen-nem. Nem feltétlen szélsőséges események váltogatják egymást a normál, "unalmas" eseményekkel. A Change Pointok is lehetnek többfélék (hatásaikban is), amik ráadásul magyarázó erő szempontjából különösen értékesek lehetnek. Kiváló lehetőség erre a 2011-es "Black Swan"-teória. Át is adnám a szót egy másik blognak, aki nagyon szépen tárgyalja a jelenséget 2013-ban.
Fekete hattyú elmélet

"A könyv, ami alapján megpróbálom ezen teória lényegét összefoglalni és példákkal szemléltetni, Nassim Nicholas Taleb Black Swan Theory: The Impact of the Highly Improbable (A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás) című műve."

"Nassim Nicholas Taleb jelenleg az amhersti egyetem Bizonytalanságtudományok Tanszékének professzora. Pályafutása során a szerencse, a bizonytalanság, a valószínűség és a tudás problémáival foglalkozik. Fejtegetése szerint a fekete hattyú a rendkívül valószínűtlen események jelképe, amelyeknek három jellegzetességük van:
* előreláthatatlanok
* tömeghatást váltanak ki
* utólag próbálunk rájuk olyan magyarázatot találni, amelynek nyomán előreláthatóbbnak látszanak, mint eredetileg"

"Taleb éveken át tanulmányozta, hogyan csapjuk be magunkat, és hitetjük el magunkkal, hogy többet tudunk annál, mint amennyit valójában tudunk. Ebben a könyvben megpróbálja felnyitni szemünket: összegyűjti mindazt, amit arról tudunk, amit nem tudunk."

"A régi nyugati kultúrákban  az volt az általánosan elterjedt nézet, hogy minden hattyú fehér. Ez nap, mint nap megerősítést nyert, hiszen az emberek nem láttak mást, csak fehér hattyúkat. Így volt ez egészen addig, amíg Willem van Vlamingh, egy holland felfedező,1697-ben el nem tévedt Ausztráliába, ahol megpillantotta az első fekete hattyút. Egy, a maga nemében megszokottól eltérő színű madár váratlan megpillantása elég volt ahhoz, hogy megdőljön egy több száz éves hiedelem."

"Innen ered a metafóra, amit olyan dolgokra, jelenségekre és történésekre vonatkoztathatunk, mint például:
* Az I.világháború kitörése.
* A számítógép feltalálása.
* Az internet elterjedése.
* A szeptember 11-i terrortámadás.
* A Harry Potter könyvek és filmek átütő sikere."

"Mi, emberek, nehezen kezeljük az előre nem látható és nem kontrollálható dolgokat. Szükségünk van arra, hogy mindenre szabályokat és procedúrákat alkalmazzunk és sokszor szemet hunyunk a minket körülvevő világ előtt. Nem vagyunk hajlandóak belátni, hogy a múltban szerzett tapasztalatok és ismeretek nem feltétlenül nyújtanak garanciát a jövőben. "

"De nem kell feltétlenül nagyban gondolkodnunk. Elég ha egy kis önvizsgálatot végzünk. Ülj le nyugodtan s papíron vagy gondolatban vedd nagyító alá saját életed: mi a helyzet a karrieddel? mikor és hol találkoztál a partnereddel?  hol élsz?  milyen az anyagi helyzeted?  az egészségi állapotod?  Mik azok a dolgok, amiket megterveztél és tervszerint  alakultak és mik azok, amikre soha nem is gondoltál volna? (Ha valaki 5 évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy Debrecenben fogok lakni és egy software cégnél fogok dolgozni, egy szavát sem hittem volna.)"

"Valahogy úgy vagyunk összerakva, hogy hajlamosak vagyunk
(1) elveszni a részletekben és
(2) általánosítani"


"A fekete hattyú elmélet szerint két mód van (a tudás szerzésére):
(1) Nem foglalkozunk a kivételessel, hanem a ’normális’-ra összpontosítunk.
(2) Az eltérőt, az extrémet vizsgáljuk.
Bizonyított, hogy a második megközelítés az, ami által új ismeretre tehetünk szert."

"Taleb igyekszik minket ráébreszteni arra, hogy sokkal nagyobb az űr a között, amit tudunk és amit tudni vélünk. ...De Taleb szerint ez nem is baj. Szilárd meggyőződése ugyanis, hogy a jövő még kevésbé lesz megjósolható, annak ellenére, hogy egyre több ismeretet szerzünk és már-már univerzumunk uralkodójának hisszük magunkat."

Én amit javítanék (másképpen látok) a fenti szövegben, azok apróságok:
* Az I.világháború, ugyan "kemény" történés volt, de azért benne lógott a levegőben az avatott szemek számára. Akkor már Trianon roppant durvasága inkább volt meglepő utána. (Én értelmezésemben)
* Ugyanígy a számítógép, internet is szerves fejlődés eredménye szerintem. Ha mindenképpen akarnék példát hozni a topikból, akkor pont egy ellenpéldát hoznék. Nagynevű Marvin Minsky egyszerű XOR-os demója évtizedekre vetette vissza a mesterséges intelligencia ígéretesnek indult fejlődését. (2001.09.11 meg Harry Potter tényleg kitalálhatatlanok voltak, azok tökéletes "Black Swan"-demók)
* Az általánosítás önmagában nem baj, sőt helyes (mondhatni evolúciós kényszer a "Struggle for Life"-ban). Csak sajnos tudjuk rosszul csinálni és túlzásokba esni. Sőt sokszor magát az általánosítást stigmatizáljuk és vetjük el, a túláltalánosítás csapdájában :DDDD
* Én felhoznám a napjainkban sokat emlegetett kognitív disszonancia jelenségét is, amikor arról beszélünk mi emberek mennyire nehezen kezeljük a váratlant és/vagy újat.
* Én is elvégeztem a blogíró által ajánlott önvizsgálatot. Csak adatbányászatot illetően is külön posztokban tudnék beszélni életem sorsfordító Black Swan-jeiről.

Na és mi a helyzet a Cauchy-mód-dal? Minden idők legtermékenyebb matematikusa volt Cauchy, aki kicsi analízist is tanult, nem tudhatta kikerülni a nevét. Cauchy-módnál szerintem a kommentelő erre gondolhatott:
Cauchy-eloszlás
A részecskefizikában többek között a rövid életű részecskék energiaeloszlását írja le. A Heisenberg-féle határozatlansági reláció szerint minél rövidebb az élettartam, annál nagyobb a Γ félértékszélesség, azaz annál jobban eltérhet a megfigyelt részecske energiája a legvalószínűbb értéktől.
Mi köti össze a régi és új (adatbányász-)szemléletet?

Én amellett érvelek, hogy a magyarázó erő minősége/hiánya. Ha a historikusból felderíthető magyarázó erő hiány az erősebb/determinálóbb, sokkal esélyesebb a Black Swan. Ha meg nagyon (és hozzá jogosan) bízunk a rendelkezésünkre álló változók magyarázó erőjében, akkor csodákra lehetünk képesek előrejelzésben. Lám például a meteorológiai előrejelzés, minden problémája ellenére, mennyire erőteljes mára.

És mi a helyzet a kiinduló-impikáló poszttal? Főleg egy kis aktuál-politizálással?

* Normál ügymenetet nézve, nagyon erős Orbán/Fidesz biztonságérzetet jelentő bázisa:
+ Társadalmi beágyazottság
+ Saját képre formált/torzított választási rendszer
+ Hétéves EU költségvetési ciklus pénzesője most zajlik (nem korábban)
+ Migránsellenesség/-félelem országosan jelentősen kiterjedt közös platformja, mégha nem is eredményezett érvényes kvótanépszavazást is.
+ Vitathatatlan eredmények (pl.: bürokrácia-csökkentő e-SZJA, vagy dohányzás-szigorítás)

* Potenciális Change Point-t nézve:
- Pénzeső megállhat, főleg Brexit nyomában. Márpedig effektív pénz/delegálható erőforrás az kellhet a szavazatokhoz.
- Pénzesőt nem követett olimpia-léptékű, katartikus közösségi élményt hozó sikeres gigaberuházás. Cserébe a "state capture"-ig ható korrupció vagy a felcsúti foci/kisvasút méregként hatja át a társadalom testét.
- Adhoc, "agilis", kapkodós, hibázásokba torkolló, kézi vezérléses kormányzásban követeli magának a "Black Swan"-t. Az "unortodoxiá"-nak destabilizáló, kontraproduktív veszélyei is vannak.
- Időbélyeges közvéleménymérés nem elégséges a stratégia/taktika-alkotáshoz.
- Módszer/Akciózás felülírja a vezérelveket, a teljes faltól-falig tartó kiszámíthatalanság ösvényén. Erre példa az én olvasatomban (CEU-betámadás mellett) az olimpia-lemondás, a sikeres aláírásgyűjtés után. Fontosabb volt, sietve azonnal elvenni a levegőt a kiharcolt társadalmi párbeszédtől, politikai termékként kikukázva a távolról sem esélytelen kandidálást (a legtöbb esély most volt az újkori magyar kandidálások között). Majd bejelenteni, hogy a nem kis részben olimpia-specifikus gigaberuházások meglesznek így is (bízva a korányzati hatáskörben maradás erejében)
- Mégha jelenleg nem is látszik, összeadódhatnak kritikus tömeggé a szétszórt elégedetlenségek. Ha csak a Momentumos aláírásgyűjtést óta nézzük a világot: hetek óta történnek váratlan Black Swan mintájú, korábban sosem látott, meglepő események.

Az én konklúzióm: Orbán helyében én nem ülnék a babérokon: Talebnek igazat adok, túl keveset tudunk a világ működéséről, ha a jövő történései vannak a fókuszban, túlságosan bízunk a historikus adatainkban, régi eszközeinkben.

UPDATE, 2017.április 13, 20:30 

Nem vicc, Deutsch Tamás ultrakemény Fidesz-kritikát terjeszt a Facebookon

* Általam olvasott indexes "Mindeközben"-es posztok leghosszabbika.
* Éreztem én reggel, hogy kulcsfontosságú e blogposztot generáló poszt. :)
* Szenzációs az eredeti poszt szerzőjének Nicheblog-nak kommentje: "Még Deutsch Tomi is megosztotta. Ezt mondjuk nem tudom, hogy bók-e vagy kritika."
* Ha ennyire felületesen egyoldalúak és ugyanakkor beképzelten magabiztosak kormányoldalon, az egy újabb adalék a fentebb tárgyalt "Change Point" oldalon.

2 megjegyzés:

 1. Én a legnagyobb problémának azt érzem, hogy nincs adat, ami alapján ki lehet számolni, mi fog történni. A történelem értelmezése és a jövő kikövetkeztetése analógiákban működik, de ha kevés az adat, hogy mondod meg, mivel áll fenn az analógia? Sok meglepetés abból adódik, hogy rosszul lett kiválasztva az analógia. Ezért váratlan egy esemény, nem azért, mert valóban váratlan volt. (Értsd: Csak neked volt váratlan, aki benézted az analógiát.)
  Amit látsz magad körül, gyakorlatilag marketing kommunikáció, nincs információ-értéke. Az ilyen blogok, mint amit idéztél, a nulla információ és a kamuk alapján alakítanak ki véleményt. Ez szellemi gyakorlatnak, időtöltésnek tök jó, annál többre aligha. A politikai párt az a ritka termék, aminek a reális értékét szinte lehetetlen megítélni. Ha van egy valódi előnye, észérve, nem azt fogja mondani, mert észérvekkel nem lehet semmit se eladni.
  De azt se gondolom, hogy a politikusok tisztán látnak. A stabil vásárlóréteg (elvakult szavazók) szűk, nehezen tudsz mérni. Nem derül ki, hogy a többiek mit gondolnak, mert nincs, ahol kiderüljön. A leveles konzultáció egyértelműen mérés szerintem, de nagyon limitált adatot fog hozni. Megmutatja a biztos szavazók és a biztos ellenszavazók egy részét, de mi van a többiekkel?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm soraidat. Blogposztban válaszoltam, annyira fontosnak éreztem minden betűdet.
   http://liftinstinct.blogspot.hu/2017/04/a-black-swan-elmelet-meg-cauchy-mod_13.html

   Törlés