Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. április 10., hétfő

CEU-tüntetés egy érdekes aspektusa - beágyazottsági harc

.
És nagyon nehéz lesz róla - hogy ne mondjam lehetetlen - politikamentesen, vegytisztán szakmai szempontból írni. ;)

Amit tegnap vasárnap láttunk CEU-tüntetés címén, az valahol egyfajta „beágyazottsági harc” is, ami különösen érdekes lehet Barabási-Albert publikációi óta méltán népszerű  hálózatelméleti megfontolásokból.

Hogyan definiálom én a hálózati beágyazottságot? Résztvevő hálózati csúcsok számossága "szorozva" belőle induló koherens(!) élek erőssége. Nyilván csak a szigeteken belüli élek relevánsak a beágyazottság erősségének számolásakor, míg a szigeteken kívüliek képezik a "zaj"-t. Fontos subfeature még a részgráfok "erősen összefüggő" mivolta is.

Egyfelöl adott ugye Orbán Viktor és a Fidesz mély és erős társadalmi beágyazottsága (ami esetleges meglepetés híján) kvázi garantálja 2018-as országgyűlési választási sikerét, jelen állás szerint. Mindezt csak erősíti, ám nem übereli (erősségben) a saját képre formált/torzított választási rendszer. Ezt vitatni, kellő távolságból szemlélve az egészet, elég nehéznek látszik.

Másfelöl van a CEU beágyazottsága nemzetközi tudományos közéletben, ráadásul objektív mércével is nagyon komolyan számszerűsíthetően. Amit Orbán Viktor perszonális hadjárata során esetleg alábecsült, adhoc kézivezérlést sokszor (túl) erősen preferáló politizálásában.

Mi minden következhet ebből a beágyazottsági aspektusú harcból?

* Orbán kiszabadította a palackból a szellemet (ebből az aspektusból is). Nyitott egy olyan frontot - ad absurdum saját maga ellen végső soron -, hogy lehet beágyazottság ellen harcolni, ami kőkemény valós tapasztalatokat adhat saját önmaga ellen is.

* Ráadásul mindezt úgy, hogy az ellenség beágyazottsága legkisebb mértékben sem látszódik veszélyeztetve. Van az egésznek tehát egy "öngyilkos küldetés" feelingje is, azáltal, hogy extrapolálva úgy veszít erősen kockázatos taktika mellett, hogy nem nyer semmi relevánsat.

* Újabb adalékként látható Orbán preferációja az erőből/lendületből való adhoc "agilis" kézi vezérlés irányába. Ami egy politikusnál nemfeltétlen nyerő stratégia (símán lehet hosszabb távon "sírasója" pláne ha hibalehetőségekkel tarkítottan feszültségtartó, -fokozó akciózásokkal párosul). Mutatja ezt
+ a sietség (pár nap alatti törvényhozáson keresztülhajszolt Lex-CEU)
+ mélyebb következményekbe való látnivaló nem belegondolás (előrejelzési aspektusok szokásosan teljes ignoranciájával, szimplán csak közvéleménymérésekkel dolgozva).
+ Orbáni "villámháború" koherens peremfeltétel-rendszere
#Trumpi gondolkodás, metodika adaptációja
#Áder köztársasági elnök problémamentesnek gondolt segítsége
#Konszolidáció-ellenes feszültség-keresés és/vagy -keltés potenciálisan sikeres állomása.
#Társadalmi beágyazottság mentén történő valószínűsíthető támogatás: "gonosz Soros" kapcsán
stb.

* Adhoc kézivezérlés elvileg is esélytelen teljes kontrollálhatósága mellékhatásként olyan folyamatokat indukálhat, amik növelik a kontrollálhatatlanságot. A CEU (és mellette más erő) olyan harcokat vívhat meg távolról sem esélytelenül, amiket saját akaratból eszében sem volt megvívni, kritikus töneg/feszítő-feszültség hiányában.

* Napok alatt is történhetnek érdemi történések egy alapjáraton vastagon hosszúnak és/vagy nehéznek ígérkező  olyan harcban, mint a "beágyazottsági harc". Az orbáni potenciális - ügymenti - nyereség apadása, illetve CEU-s veszteségek minimalizálódása már most felsejlik a horizonton.

* Bár a Fidesz/Orbán beágyazottsága magyar kontextusban nagyobb és erősebb, mégis a több félelem hozzájuk kötődik a komplementerből. Ugyanis a kérdés fontosságát, a komplementer jobban érzékeli és méri valóságészleléseiben. Míg ugyanebben a megközelítésben a CEU magyar kontextusban kevésbé tárgyalt nemzetközi beágyazottsága kisebb mérete mellett is, erősebb explicit támogatással párosul. Magyarán ha van értelme a tárgyalt beágyazottsági harcról beszélni, akkor mind motivációjában, mind módszertanában Dávidnak is van esélye Góliát ellen küzdeni.

Stb. És mindez csak egy hevenyészett ebéd elötti elsőkörös nekifutás volt a témában. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése