Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. április 4., kedd

"Ha a pénzcsapot elzárják, Orbán megbukhat"

Már az Orbán Krisztián (Publius Hungaricus): Száz év szorongás index.hu-n megjelenő írás is nagyon erős volt (intellektuális mondandójában), ám a címbeli, szintén index.hu-n megjelenő Urbán László(Eötvös-csoport) interjú egy további plusz lapáttal rátesz, olyannyira, hogy az már blogposztot érdemel, annyira fontos a magyar helyzet részletesebb, ugyanakkor precízebb megértéséhez.

Amikor a Starschema-s blogposztom-at írtam, pontosan ilyen félelmeim voltak a háttérben, amit Urbán László nagyon pontosan önt szavakba:
(1) "
(a) ...a berendezkedésünk alkotmányos alapjaitól kezdve az egész jogrendszert átírták annak érdekében, hogy újrarajzolhassák a magyar gazdaság tulajdon- és erőviszonyait....Nem gondoltam volna, hogy mindezt ilyen hatékonysággal végig lehet vinni....Ha úgy tetszik, ez egy rendkívül professzionális végrehajtása egy igen vitatható célrendszernek.
(b) Egyébként ez az egész populista hullám valójában egy defenzív reakció a társadalmak széleskörű és versenyképtelen szavazópolgárainak az elemi egzisztenciális bizonytalanságára... És nálunk is megtörtént a kijózanodás, amit Orbán ügyesen kihasznált. A rendszerváltáskor azt hittük, hogy a felzárkózásra esély van, és sajnos akkorra, amikor Orbán másodszor győzött, sokan ráébredtek, hogy számukra nincs esély.

(2) "
(a) Azt nem tudjuk megspórolni, hogy a termelékenységünk és a versenyképességünk nőjön először.
(b) De azt tudjuk, hogy a világon egyetlen ország sem tudott úgy felzárkózást megvalósítani, hogy előbb a jövedelmeket és a béreket emelte volna meg.
(c) Sajnos nem látom, hogy a közepes jövedelemszint csapdájából esélyünk lenne kitörni a jelenlegi kilátásaink alapján."

(3) "Egyébként a beindult technológiai forradalom, a mesterséges intelligencia és a robotizáció terjedése előrehaladott, nyugaton nagyon erősen zajlik. Hogy ebbe mi hogy tudunk bekapcsolódni, egyelőre nem nagyon látszik. De attól tartok, hogy nincs olyan ország, amelyik hagyományosan képtelen volt felzárkózni a fejlett országokhoz, viszont ő lesz az, aki az új technológiát jobban építi majd be a saját termelésébe."

(4) "
(a) A siker azon múlik, hogy sikerül-e a kilépés a nemzetközi piacra. Sikerül-e exportképessé válni. A piacra jutásban azonban még a jó találmányok esetén is kevés sikert tudunk önállóan felmutatni....Nem véletlen, hogy minden ilyen cég, ha kicsit is jutott valamire, rögtön fel akarja vásároltatni magát valakivel, aki a nagy nyugati piacokat jobban ismeri. Az tehát lehetséges, hogy valaki állami segítséggel prototípust hozzon létre, de ahhoz még az állami lehetőségek is jelentéktelenek, hogy ebből valódi nemzetközi piaci siker legyen.
(b) De önerőből nem boldogulunk. Még azok a cégek, melyekre magyar startupként szoktunk hivatkozni, egy idő után belátták, hogy a továbblépés és a túlélés egyetlen módja, ha eladják magukat. (LogMeIn, Ustream)"

(+1 érdekes megállapítás /komponensei/)
(a) 2018 teljesen reménytelen.
(b) ...a NER sorsa a külföldi pénzek beáramlásától függ....amint a pénzcsapot elzárják, Orbán megbukik...
(c) kivéve, ha közben sikerül valamilyen grandiózus állami beruházási programot sikerre vinni (ilyen lett volna az olimpia, ilyennek van szánva Paks2)
Vagyis a Starschema-ra visszatérve, a látványos - "prototípus"-jellegű - felfutás(ok) UTÁN, a nemzetközi versenyképes beágyazódásnak (céget érintően) mind belső, mind külső (/Magyar/országos) betonkeménységű kényszerei vannak, amiket legyőzni irdatlan nehézségűnek látszik.

Kívánom magunknak, hogy minél több magyar cég tudja ezt a nehéz akadályt megugorni. Míg ha elbukást/megtorpanást vagy cégeladást látunk (sikersztorik nélkül), akkor nem sikerült a "démonainkat" leküzdeni, azzal egy újabb generációnak kell megküzdenie (a jelenlegi status quo meglétét feltételezve).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése