Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2014. augusztus 3., vasárnap

Árajánlat-csalás Mesterházy-Nagy Zsolt (InterPorta bt.) módra IV.

 .
 v2014-08-03, vasárnap délután volt az utolsó módosítás a blogposztban.

Informatikus-adatbányászként nem egy árajánlatot készítettem, illetve vettem részt készítésükben, így aztán mindig érdekesnek tartom, ha szembesülök, hogy más szakmák (képviselői) ezt hogyan csinálják. És így kézenfekvően nyílik lehetőség, hogy az ember végiggondolhassa a témával kapcsolatos generális/standard illetve specifikus aspektusokat is.

Egy konkrét - velem megesett - horrorsztori kapcsán annyi információ gyűlt össze, hogy muszáj volt négy részre szétvágni az eredetileg egy blogposztnak szánt írásomat.

Téma felbontása:

Az első részben az árajánlatkészítési folyamatot általában - esettől függetlenül - járnám körül.
Árajánlat-csalás Mesterházy-Nagy Zsolt (InterPorta) módra I.

A második részben magát az árajánlatot általánosságban - esettől függetlenül - járnám körül.
Árajánlat-csalás Mesterházy-Nagy Zsolt (InterPorta) módra II.

A harmadik részben a konkrét sztorit írnám le, ami velem esett meg
Árajánlat-csalás Mesterházy-Nagy Zsolt (InterPorta) módra III.

A negyedik részben pedig az eset kapcsán világrajött konkrét árajánlatot elemezném.
Árajánlat-csalás Mesterházy-Nagy Zsolt (InterPorta) módra IV.

Felpörögtek az események, 2014.07.21 hétfőre. :)

Blogposztom hatására(?) jött valami árajánlatféleség, gyakorlatilag egy információs hulladék. Noha kifejezetten kértem az InterPorta bt. tulajdonosát többször is, hogy kíméljen meg az árajánlatától, mivel nem teljesítés miatt elálltam tőle, csak rámerőszakolta, sajátos "ügyfél-centrikusság" jegyében, abban bízván, hogy így eleget tett kötelezettségeinek.

Mint a továbbiakból látható az árajánlat egy komolytalan sablon kitöltése szakhalandzsával körített számokkal, speciális korlátozásokkal. Azaz erősen túlárazott valami, ami nyilván csak akkor érheti meg bármely ügyfélnek, ha és egyáltalán, ha megrendeli valaki az InterPortától a munkát. De hát ilyen előzmények után ki az a balek, aki képes lenne többszázezret rájuk pazarolni?





Nézzük akkor részleteiben elemezve az árajánlatot, ha már beesett! Hátha hozzá tudom segíteni Mesterházy-Nagy Zsolt urat komolyabb(an vehető) árajánlatok írására a továbbiakban. :)

- Terazzo vagy terrazzo? Kifejezetten rühellem a nyelvtan-náculást, de azért fizetős árajánlat megrendelési tárgyát lehet, hogy helyesen kéne írni. A Google szerint két r-rel kell írni. Persze tévedhet a Google is, és Mesterházy-Nagy Zsoltnak is lehet igaza (ebben az egy kérdésben), csak én ezt jelen állás szerint kevéssé valószínűsítem.

- Mit is hozott az elektronikus posta? Négy oldalnyi sablonba számok behelyettesítését, amit egy Excel pillanat alatt kidob, fizetett reklámokkal körbevéve. Fel nem fogom mit lehet rajta szöszölni 3 órán át és főleg közel 20.000-et kérni érte. Az árajánlat a legminimálisabb minimum szintjét sem éri el, fehér ember két forintot nem adna érte, ha tudná előre mit kap cserébe érte. Ez a blogposzt szeretne hozzájárulni (az árajánlat topik körbejárásán túl), hogy a neten mostantól legyen információ potenciális ügyfeleknek, ne legyenek annyira kiszolgáltatva, mint én voltam.

- Csak a végösszeg az egyedüli érdemi - más árajánlattal összevethető - információ.

- Hiányzik:
+ fényképek
+ felmérési információk (indoklással, indokoltsággal)
+ megrendelői megterhelések részletezése(lakáskulcs, szomszédok, lakásbajárás stb.)
+ egyedi testreszabás
+ referencia
+ tételesség: anyag, hibák, stb
+ van-e nehezítő, drágító körülmény az én konkrét esetemben?
+ korrekt árgarancia

- Az árajánlat nem az én döntésemet segítette, egy jottányit sem kerültem közelebb a téma megítélésében, hanem csak egy célnak felelt meg, hogy a készítő minél biztosabb pénzhez jusson, projektmegvalósulás kockázata nélkül (nem akarjaq a vállalkozó megcsinálni)

- Ami izgalmasabb, hogy miközben közel 1 hónapig készítgette az árajánlat-sablon kitöltését Mesterházy-Nagy Zsolt, addig nekem is 1 hónapom van csak a megrendelésre (különben ugye ugrik az árajánlatért kifizettt horrorösszeg). És ez alatt az egy hónap alatt - "Az ajánlatban szereplő munkák elvégzéséhez szükséges engedélyek és hozzájárulások beszerzése - egyéb megállapodás hiányában - a Megrendelő feladata" jegyében - az engedélyeket is be kéne szereznem. Ismerve a magyar bürokráciát, ez a "mission impossible" kategóriája. ;) Értjük most már a Mesterházy-Nagy Zsolt féle árajánlat-biznisz lényegét? Tuti jövedelem! Írjunk egy teljesíthetetlen, lehetetlen feltételekkel, korlátokkal körbebástyázott, valószínűsíthetően sosem létrejövő projektre árajánlatot és vegyük fel érte előre a lóvét. Az egészből csak akkor esik be nyilván lóvé ha a balek ügyfél fizet az ilyen árajánlatokért, semmikor máskor nem.

- Külön szép teljesítmény a fentiek tükrében, a fenyegetőzés, hogy az - egyébként általam kifejezetten nem kért - árajánlat a bt. szellemi tulajdonát képezi, nem lehet másolni, felhasználni, ellenkező esetben "következményekkel járhat"

- Mesterházy-Nagy Zsolt alaposan keveri a fogalmakat a 7.kiegészítésben is, amikor "jelen szerződésről" beszél egy szimpla jóvánemhagyott árajánlat keretében.

- Az árajánlat érdekessége, hogy nagyságrendileg ugyanannyi a felújítás és a komplett csere, úgy hogy a felújítás csak korlátozottan végezhető el, színazonosság nem biztosíthatósága mellett. Magyarán az árajánlat fele (értelmezésemben azonnal kuka). Már csak ezen alapon is kérem vissza az árajánlatért kifizetett összeg minimum felét. :) Tisztességes mesterember, ilyenkor nemhogy pénzt kér, de felhívja a figyelmet, hogy ilyet véletlenül se akarjon a megrendelő.

- A bónusz az álszent duma a végén. "Reméljük, ajánlatunk megfelel elképzeléseinek, és számíthatunk megrendelésére." Ezen már csak röhögni tud az ember, meg melegebb éghajlaton elképzelni az árajánlatot készítőt. ;) Jah! Miután már az árajánlatot sem kértem többszöri jelzésre, majd akkor biztosan meg fogom rendelni a munkát.

- Ingyen árajánlatként elmegy, pénzt kérni ezért az árajánlatért bűn!

Úgy istenigazándiból kiváncsi lennék mi a véleménye a műköves szakmának, hogy ilyen lelkiiismeretlen kontárok dolgoznak benne, mint Mesterházy-Nagy Zsolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése