Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2014. szeptember 3., szerda

Oracle Reports RDF-file migrálása

.
Az alábbiakban egy gyors, rövid, habkönnyű morgolódás fog következni, aminek tárgya vélhetőleg és szerencsére kevés BI-ban mozgó embert érint, viszont annál bosszantóbb.

Létezik az Oracle Corporation termék-portfóliójában egy cucc: Forms and Reports.

Jellemzők:
- tejútrendszer-méretű ipari hulladék maga a szoftver, éremesélyesként indul a "világ legrosszabb szoftvere" versenyben. Úgy volt elképesztően drága, hogy architektúrálisan, használhatóságilag teljesen félretervezett volt (szvsz).
- Oracle saját fejlesztése volt, nem akvirálta (nem néztem utána, csak így emlékszem), az OWB-hez hasonlóan egyébként, az is nevezetes saját fejlesztés volt, ott is nagyon komoly visszás történésekkel.
- Ehibázott mivolta ellenére rengetegen használták, és ami külön érdekes Magyarországon is.
- Nagyon nem mindegy az RDF verziószáma (nem átjárhatók).

Feladat: 
Oracle Riports-os RDF file-t migráljunk valamely "korszerű" - jah pardon rossz szót használtam, mondjuk úgy inkább, hogy aktuálisan fejlesztett ;) - BI-eszközbe.

RDF file jellemzői
- Bináris hulladék, de érdekes módon a közepén van olvasható, ezáltal kimásolható SQL
- Sokféle (pl.: szerializált) RDF file van (Google-ben önmagában nem érdemes keresni tehát). A mi esetünkben egy spéci Oracle Riports Definition File-ról beszélünk.
- Van benne SQL, kliens/szerver-oldali PlSql, prezentációs réteg infói.

RDF-migrálás alternatívái:

(1) További tool igénybevétele nélkül, egyszerűbb SQL-es  (értsd egyébként helyes elv alapján perdöntően szerver-oldali SQL-re támaszkodó üzleti logikájú) riportok RDF alapján is migrálható, amennyiben van screenshot, meg egy Excel-kimenet, reprezentatív adatmintával.

(2) Ha valaki precízen akar hozzáférni az RDF-hez, akkor innentől kettéágazik az út.Oracle-felé akarja venni a migrációs utat, avagy más frissebb, jobb, használhatóbb alternatívák felé (pl.: Tableau)

(2a) Az Oracle út minden finomkodás nélkül bátran minősíthető botrányosnak.

Egyfelöl az Oracle BI Enterprise (talán a Siebeltől vették meg) már megvásárlásakor, egy ultradrága, barátságtalan, nehezen adminsiztrálható, gigantikus overhead-es, elavult eszköz volt. Ezt választani korszerű BI-platformnak monumentális pénzkidobás, fékezett habzású élménnyel. (szvsz).

Másfelöl botrányos azért, mert az elterjedt Oracle Reports RDF támogatását gyalázatosan oldották meg. Noha egy egyszerű feladatról lenne szó, egy bitre ismert internal file-t kiexportálni valami olvasható formátumra.

- Oracle BI Publisher gyári prezi alapján például 11g-be meg sem írták a konverziót.

- Rengeteg terméknév/verzió van közkézen, ember legyen a talpán, aki követni tudja miből, mikor mi lett a nagy akviziciók utáni termékintegrálás után.Melyiknek milyen install-követelményei / előfeltételei, meg lehetőségei vannak. Noha - ismétlem - csak egy egyszerű RDF-file infóihoz szeretnénk hozzáférni.

- Oracle BI Publisher tehát kiesik, 11g alapból, 10g azért, mert nem installható korszerű Win7/Win8 alá korrekten.

 - Oracle BI Enterprise 11g-vel azért nem érdemes kísérletezni, mert alapból 3-4 GB az installkit, de kell neki Fusion Middleware, meg Bealogic Webserver maga alá. E nélkül el sem indul az install.

- Vannak olyan verziók, amik megkövetelik a szerver-oprendszert

- Ami megy mondjuk Win XP alatt, de hivatalosan nem támogatta még a Win7-et például, az jellemzően nem is megy Win7 alatt: már az install sem.

Összefoglalva, lehet küzdeni, meg jó sok munkaórát beleölni az RDF-migrálásba, csak kérdés érdemes-e. Az én véleményem az, hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, úgy tekinteni az RDF-re, mint ha nem Oracle-eredetű lenne, lásd (2b)-t, XML-t kell belőle csinálni és aztán intenzíven elfelejteni az egész Oracle BI-vonalat.

(2b) Amennyiben nem Oracle a migrálási célplatform, akkor a legegyszerübb megoldás XP-s virtuális gép, 10-es 11-es Oracle Dev Suite install (complete-t, amiben benne van a Forms and Reports), ezek még baráti méretű 1 GB-os install anyagok, ráadásul gond nélkül felmennek. Aztán rwconverter-rel vagy Reports IDE-ből lementeni a szükséges infókat, aztán lehet koncentrálni a jövőbeli BI-fejlesztésekre.
Két hasznos link:
RDF-to-BI Publisher Conversion Utility (2012-01)
Steps to convert RDF into BI (2012-05)

Szoktuk mondani beszállítóként, hogy "az ügyfél minden elött". Egy Oracle megavendor képes volt minden szakmailag és emberileg elvárható minimum-követelménnyel szembemenve kiszolgáltatni (1)hűséges, (2) sok pénzt fizetű (3) nagyméretű ügyfélbázisát ilyen léptékben, a nagy akviziciók és integrációk nyomán.
Lássuk be: nem kicsit szomorú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése