Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2019. február 24., vasárnap

index.hu: "Így dolgozzon hatékonyan, ha óriási feladatot kap a nyakába"


index.hu: "Így dolgozzon hatékonyan, ha óriási feladatot kap a nyakába"
FB-index.hu: "Így dolgozzon hatékonyan, ha óriási feladatot kap a nyakába"

Jó hogy megszületett az indexes cikk Földes András billentyűzetéből, de eléggé szubjektív, hiányos lett. Naplójegyzetnek, posztnak jó, time management-"evangélizációnak" esetleg kevés, a miértek és hogyanok részleteinek, indoklásainak hiánya miatt.

Három rövid gondolat:

(1) A Promodoro-technika csak egy alternatíva és nem kizárólagos lehetõség a problémára.

* az "ihletett állapotok" kiaknázására pl.: a flow-élményt segítõ eszközök szolgálhatnak
+ alkotó külső kapcsolati háló erőforrásai
+ intelligencia
+ a képzettségből eredő célraorientált eszközei
+ stresszkezelési technikák
+ aktív pihenés
stb.

* a Pareto-hatékonyság is lehet egy jó eszköz a célhoz vezetõ úton (20% idõ alatt a funkcionalitás 80%-át elérni), stb.

(2) A legtöbb (nagyobb) munkának van kreatív és van "fizikai munka" része. Csak kreatívkodni nem lehet, mert akkor semminek nem ér végére az ember, mindenbe csak bele fog kapni (befejezés nélkül). Egy fotómûvész is rengeteget "dolgozik", nem csak kattingat kreatívan a fényképezőgépével. Sõt az Excelezés és/vagy programozás sem az unalom szinonimája (csomó kreatív nem "measureable" tevékenységet is foglalhat magába).

(3) Ahhoz, hogy miért nem sokkal korábban született meg a Promodoro: azért kellett mint egy falat kenyér és éppen napjainkban, mert a modern kor a sok-sok ingerével multitaskra kényszeríti az alapvetõen nem multitaskra teremtett embert. A Promodoróban pont az az igazán nagy nóvum, hogy a multitaskot próbálja meg kizárni a feladatra való minél hatékonyabb fókuszálással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése