Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2010. március 31., szerda

Beköszöntő némi magyarázattal

Nehéz szülés volt, ez a blogol-ósdi cucc elkezdése.

A nehézségek már ott kezdődtek, hogy bár régóta többen kapacitáltak levelezési listáról blogra való váltásra, nekem sehogyan sem akaródzott ebbe belevágni, mondván a blogolás a komoly emberek sportja én meg nem vagyok az. :o)

Hozzám mindig is a levlistás/fórumolós technika állt a legközelebb. Ahol a legkevesebbet kell a megosztandó hozzászólás technikai részével szöszmötölni. Úgy gondolkodtam, hogy egy-egy hozzászólást még csak-csak kipréselek magamból, de hogy csicsás blogpostot formáljak belőle, az mindig is teljességgel kizártnak tűnt számomra. Ugyanakkor nem hallgathatom el a blogolás-dolog előnyeit sem: mind a strukturált tálalás, mind a képek beszúrásának lehetősége komoly érv a blog-forma mellett.

A másik nehézség, hogy egy szakmai levlistán kialakult köre van az adott speciális témakörnek. Mivel  a net  finoman szólva nem túltelített magyar nyelvű adatbányász témájú beszélgetésekkel, még  mára sem, értelmetlen overheadnek látszott egy újabb giga infrastrukturális technikát bevetni, pár blogpost kedvéért ahol a postok komment-része előreláthatóan jó eséllyel nem fog túlpörögni. Már ha egyáltalán lesz, aki egy-egy postba beleolvasson.

A harmadik nehézség, hogy egy blognak akkor van értelme, az én felfogásomban, ha ütős meg közérdeklődésre számottartó témákban, meglehetős rendszerességgel tud frissülni. Na, ez szerintem sem a témára, sem a személyemre nem áll.

A negyedik nehézség a blog címe volt. Elképesztő mit agyaltam rajta több menetben is. A végeredmény így sem adhat okot a megelégedésre meg tölthet el büszkességgel, de muszáj volt valamilyen döntést hoznom. Célom volt, hogy lehetőség szerint
- rövid legyen
- egyedi legyen a kereshetőség miatt.
- az angol abc miatt az éketlenítés ne okozzon zavart.
- némileg áthallásos legyen, a poén kedvéért. :o)

Egy időben kedvencem volt Ian Ayres híres könyve (Super Crunchers) nyomán a 'crunch', amit én 'csócsáló'-ként is értelmezek (nem tudom mennyire helyesen). Az agyonhasznált 'data miner ' helyett milyen jól hangozhatna a 'data cruncher'. Ami sokkal kevésbé bevett, de mégis érthető, sőt további aspektusokat is horizontra helyez. Egy további lehetséges elágazás: 'churn crunch'.

Mivel adatbányászaton belül a 'knowledge aggregation' téma foglalkoztat leginkább ez is esélyes volt, de ezt túl hosszúnak ítéltem. Ráadásul semmi poént nem láttam benne. :o)

Felmerült bennem a 'liftlife'. Ami rövid is, elég poénosnak meg jó játéknak tűnt (alaki és kiejtési értelemben). A 'lift' az adatbányászat központi indikátora, érdekes - talán külön blogpostot is megérdemlő - módon, inkább az üzleti adatbányászatban, semmint a tudományos szférában preferálják  jobban (az én tapasztalatom szerint). Egy végzetes baj volt a liftlife-fal: foglalt volt mint blogcím. ;)

Azt ugye nem kell külön ragoznom, hogy az alábbi kósza felvetések miért estek ki hamar a rostán. :o)
* adatgalamb, bányarém, adatizmozó, adathalmazat
* info/adat -vájár, -desztillátor

Végül 'lift instinct' lett. Pedig kifejezetten nem szívlelem sem Sharon Stone-t, sem a vonatkozó áthallásos filmjét (Elemi ösztön). :o)

Terveim szerint három téma lesz itt a blogon, amiket tag-ek segítségével igyekszek szétválaszthatóvá tenni.

- Windows-szerszámkészlet. Ez csak egyetlen - ám folyamatosan frissülő sőt reménység szerint bővülő - blogpost lenne, hogy milyen toolok kerültek a kezeim közé és/vagy miket érdemes használni Windows alatt. Cél minden feladatra megtalálni a lehetőleg free és open source, vagy legalább legolcsóbb, legegyszerűbb, legkisebb legkisebb digitális lábnyomú eszközt (védekezve a Windows registry-szemetelése ellen). Ez jó terep lenne annak tesztelésére is, hogy mennyire tudom a kommentekből kimazsolázni (aggregálni) a nekem szimpi ötleteket.

- Szintén egyetlen blogpostba gyűjteném a Youtube-ra felívelt  számomra valamiért kedves zenéket Ha egy-egy zenéről lenne esetleg némi publikus infóm, arról kedv és elszánás esetén írnék hosszabb blogpostot is. Bár egyelőre fázom az adatbányászat témájával való összekeveréstől.

http://www.youtube.com/tnsnamesoralong

http://www.youtube.com/tnsnamesora


- Végül ugye maga az adatbányászat elsősorban. :o)

Bár mostanság több téma is izgatja a fantáziámat, nem várható tömeges publikálás. De minden témát igyekszem külön postba rakni. Az biztos, hogy vérverejtékes cuccnak néz majd ki az egész.,
(1) nem tudom mire és mennyire lesz kedvem, energiám. Lehet, hogy már holnap a dugába dől az egész. :o(
(2) egyelőre csomó dologban bizonytalanul mozgok itt a site-on. Nem véletlenül fázom/idegenkedem az egésztől.
(3) nem látom át, hogy mi történik meg mennyire nehezíti a kommentelést/követést, ha például egy régebbi postot szeretnék frissíteni módosítással/kiegészítéssel. Ami eszközzel amúgy szeretnék élni, ha adott témában újabb infók érkeznek be.

MM

PS: Pár kép rólam az utóbbi időkből, ha valaki fel akarna ismerni. :o)
Ezt a képemet azért szeretem oly nagyon, mert egyfelöl
nagy macsek-rajongó vagyok, másfelöl, ezt a cicát
reggel érkezéskor láttam először, és ehhez képest
négy lábát az égnek hajítva tökéletes mélyalvással
aludt el az ölemben, bizosítva a bizalmáról.
A háziak elmondták, hogy bár barátságos a cica, de a háton
amúgy kifejezetten nem szeret feküdni senkifiánál. :o)
(2009.július 5.)


Veröce (2009.08.13)
Sukoro-Pákozd Arborétum (2009.10.29)

Sukoro-Pákozd Arborétum (2009.10.29)


zsámbék (2011.05.20)


3 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy végere elkezdted...

    VálaszTörlés
  2. Sajnos iszonyú kínlódás.

    - Nem tudok rendesen lágy elválasztást betenni.

    - A rendszer felesleges sortöréseket betesz, fontos sortöréseket meg kivesz, és nem tudom erről lebeszélni.

    Olyan végtelenül trágyán néz ki az egész (külalakilag), hogy teljes korábi nyomdász énem lázad. :o)

    VálaszTörlés
  3. Ez a megjegyzés-menedzsment se semmi. :o(

    VálaszTörlés