Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2010. március 31., szerda

Pár szó két Agent Portal-os postról

Érdekes és mindenképpen mértékadó honlap, ez az Agent Portál, szvsz Például a mainstream index.hu is szokott átvenni postokat innen, utóközlés jelleggel. Még ha szaktémákról is esik szó a postokban, perdöntő jelleggel, mitöbb laikusoknak olykor elég nehezen követhető módon.

BTW: ha körkérdést tennénk fel, hogy az átlagember mit ért mesterséges intelligencia alatt, biztos tanulságos lenne a felmérés, majd a belőle készült elemzés végeredménye. Nyílván többen hallottak a dologról, mint világos(abb) képpel rendelkeznek róla.



1. BLOGBÁNYÁSZAT

Blogbányászat témában itthon is van nem is kicsi mozgolódás. ->
Data Mining 2.0 konferencia, 2008 október 28. - Összefoglaló

- Lásd, SPSS Hungary (Körmendy Gyuri, Pancza Judit) magyar nyelvi támogatottságú SPSS Clementine with Text Mining -os pilotjának prezijét - tényleg az IBM akvizició nyomán, mi lesz ennek a termékenek a neve, IBM SPSS Text Analytics? ;)

- Vagy lásd Kovács Gyula (Data Research Kft.) konferencia végén tartott prezijét. Mégpedig az integráció, a adatbányász-technikák "kombinálódásának" jegyében, nevezetesen szöveg- és hálózat-bányászat ( SIXTEP ) együttes alkalmazásának témájában. Előadásának címe: "Véleményformáló bloggerek a hálózatokban" volt.

A pilot/demó-elemzések során világosan látszott, hogy...
- két blogger között akkor és csak akkor érdemes kapcsolatot feltüntetni, ha oda-vissza kommunikálnak. Az egyirányú kapcsolat nem elég.
- A véleményformálók detektálásánál lehet sok él egy csúcsnál de nem mindegy, hogy az illető provokátor-e, amikor a többiek 'leszólják' és ezért van sok éle csúcsnak.

Engem személy szerint és mostani lelkivilágom alapján :o), a témában azon aspektus izgatna leginkább, hogy (blog)hálózatban való infóterjedés sebességét hogyan lehet prediktálni.
- Érdemes lehet belegondolni, hogy az Agent Portal post által is említett sertésinfluenzával vagy pláne az ellene kifejlesztett vakcinával kapcsolatos infók hogyan miképp terjedtek, például a blogokon is.
- Az alábbi videó hogyan tudott a Youtube-on olyan gyorsan olyan nagy nézettségű lenni.



2. FOGLALKOZÁSOK 2030-BAN

01.Testrész-készítő
02.Nano-orvos
03.Genetikailag módosított növényeket és állatokat előállító farmer
04.Idősekre specializálódott wellness-menedzser/tanácsadó
05.Memórianövelő sebész
06.Az „új tudományok” etikusa
07.Űrpilóta, űrtúravezető, űrépítész
08.Vertikális farmer
09.Klímaváltozás-visszafordító specialista
10.Karantén kikényszerítő
11.Időjárás-módosító rendőr
12.Virtuális ügyvéd/jogász
13.Avatar menedzser/virtuális tanárok
14.Alternatív közlekedési eszköz-fejlesztő
15.Személyre szabott média sugárzó
16.Adathulladék-kezelő
17.Virtuális személyi menedzser
18.Időbróker/időbank kereskedő
19.Személyes márka-építő
20.Kapcsolatháló-építő szociális munkás

Némelyik támogatható /pl.: idősekre specializálódott tanácsadó, új tudományok etikusa/, némelyek egyenesen ijesztőek /avatar menedzser, memórianövelés, pláne így külön kiemelve -> nem mintha nem lenne szükség rá olykor :o)/, és vannak fájdalmasan hiányzók is, például adatbányászat, vagy addigra már csak adathulladék-hegyek maradnak a nagy "adatcsócsa" nyomán? :o)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése