Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2019. október 4., péntek

Hatékony tanulás

Szembejött velem a témában egy magyar nyelvű 15 perces videó (500.000 megtekintés, 23000/268 ragyogó 1%-os like-dislike aránnyal), egy 25 éves egyetemi kommunikációs szakon végzett trendi influencerkedős sráccal.

Tanulom magam YT-csatorna(Attis): Tanulj akár egy zseni! - A Legjobb Tanulási Technikák

És rettenetesen elszomorodtam. Hihetetlen öregnek, üresnek éreztem magamat a videó megtekintése után, annak ellenére is, hogy vannak a videóban konkrét - régóta közismert - megfogadható tippek.

Problémáim:

* Miért kell 15 perces videó (csomó felesleges szövegeléssel, ugyanakkor nagy-nagy hiányoságokkal), amit egy cikkben max.2 perc elolvasni.

* Miért kell egy szakmában triviális (amúgy erősen korlátos) cuccost x+1-dik "lopással" érdemi nóvum/hozzáadott érték nélkül tárgyalni (ugyanavval az angol nyelvű képi anyaggal)? Ráadásul úgy, hogy a videó 1:07-ben említett TOP-10 tanulási technika nem is látszik egyben egyszer sem a videó során.

* Egyáltalán miért kell szimpla influencerkedés szintjére süllyeszteni a jobb sorsra érdemes témát?

* Hogy lehet az egész témát ennyire koncepciótlanul és struktúrálatlanul, csupán atomi technikai részletek szintjén tárgyalni? De ha már csak a technikákra fókuszálunk hogy maradhat ki pl.: egy Pareto-hatékonyság említése?

* Először a mondandónak kéne rendben lennie aztán jöhet a "kommunkációs szakértő". Fordítva nagyon gáz az egész (beláthatóan).

* És mindezen fenti gondok csak a felszínt karcolják. Hol van még a lényeg illetve a részletekben megbúvó finomságok?

* Érdemes megnézni hogy áll Magyarország például tömeges "megélhetési motivációjú" nyelvtanulás ügyben (nem az ELTE angol szakosokról beszélek tehát).  EU-ban több mutató szerint utolsók vagyunk. Milliárdokat dobtunk ki (ország szinten) az ablakon, a rendszerváltás 30 éve alatt, mondhatni eredmény nélkül, stb. Csak én csak erről az aspektusról betűtengereket írtam (laikus konkrét felvetések szintjén, azaz nem szakirodalmi szinten).

Legfrissebb tébolyító példa szűkebb környezetemből.  15 éves lány, gimi első napjaiban vagyunk. Hogy néz ki az angol óra?
* Intermediate valamelyik képes egynyelvű tankönyvből a szemétdombról. Én értem, hogy van 15 éves akihez passzolhat az intermediate nyelvtankönyv, de évfolyam szinten brutálisan szór az általános iskolából hozott nyelvtudás (ami jellemzően a nullához konvergál ugye). Miért ilyen és ilyen magas szintű tankönnyvet használnak?
* Ami nagyon kiakasztó a rossz minőségű fénymásolt anyagok használata egyéb szemét könyvekből kiollózva. Miért???? Egy színes-szagos könyv nem elég? Miért kell a tanulói komfort-érzetet csökkenteni?
* Szócentrikusság, "természetesen" szódolgozatokkal, tanulható (felépülő) szótár nélkül. De úgy javítva, hogy 25 szó gyorsan elsorolva hangzás után (egyetlen betűelírás már pont levonás) és 5 rontás már 1-es. Milyen érdekes 75% az osztálynak egyes lett az első szódoga (szóbanforgó lány is, aki nagyon erős volt a műfajban, csak 3-ast írt)
* Órai páros munka ahol kijavítás nélküli hülyeséget "legalább" lassan mondják egymásnak a diákok és a tanár egy párnál tud csak lenni.
* Értelmetlen házi feladatok.
stb.

Ki merem jelenteni, hogy itt Magyarországon nem tudunk nyelvet tanulni és nem tudnak a nyelvtanárok nyelvet tanítani, legalábbis széles konszenzusos, tárgyalható koncepcióval, tantervvel. Ami siker van az csak adhoc részsiker, semmi más, másik oldalon meg tömeges kudarc látható a totális perspektivátlanságban.

Eddig a kritika, és innentől jöjjön a poszt konstruktív része. Nem vállalhatom, hogy teljességre törekedjek a tanulási-témában, így csak pár gondolatkört vázolnék.

* Kezdem az elmaradt fontos ábrával (TOP-10 tanulási technika, hatékonyság szerinti csoportosításban):
* Azt gondolom a fenti technikák nem generális csodaszerek (hanem kontextusfüggő eszközök), ahogy van gyógyszermolekula ami egyaránt lehet gyógyszer és méreg.
- Rereading(újraolvasás) például verstanulásnál kifejezetten szóbajövő technika. ;)
- Imagery text(szöveg képpé transzformálása) nyelvtanulásnál például szintén lehetséges. Adatbányásznál a diagramkészítés/vizualizálás külön tudomány, brutálisan nagy potenciállal. Azaz ennek lebecsülése az eredeti anyagokban is tragikus, nemcsak a tárgyalt videóban.
- Keyword mnemonic(kulcsszó-memorizálás) ez például saját prezentációra készülésnél, standuposnál kifejezetten segítő tud lenni a recall(visszahívás) kapcsán.
- Highlighting/Underlining(szövegkiemelés, aláhúzás) akkor hasznos lehet, ha későbbi visszakereséseknél a fontos dolgok helye is fontos, nemcsak önmagukban a dolgok. Hogy a blogposztolásról ne is beszéljek, mint itt is. ;)
- Summarization(összegzés), ha nem zh-ra kell konkrét részletekkel tanulni hanem csak l'art pour l'art magunknak akarunk valamit összegezni. V.ö. a tudományos cikkeknél az absztrakt-készítés művészetével.
m á s i k   o l d a l r ó l
- Az ajnározott spaced/distributed practice(szétosztott/lebontott gyakorlás) nem veszi figyelembe a tanulási flow "aggregáló" aspektusát, ami azért egy hasznos dolog lehet. Arról nem is beszélve, hogy mint az alábbi Pomodoro-technika ugyanúgy inkább tanulás-szervezési eszköz

* A Pomodoro-technika megérdemli (ha már ennyire fókuszt kap a videóban), hogy azért napjaink módszere (friss keletűségét illetve kedveltségét tekintve), mert
- a modern kor a sok-sok ingerével multitaskra kényszeríti az alapvetõen nem multitaskra teremtett embert. A Pomodoróban pont az az igazán nagy nóvum, hogy a multitaskot (plusz pláne a mobiltelefont/bármilyen információs taskot) próbálja meg kizárni a feladatra való minél hatékonyabb fókuszálással.
- implicit magába foglalja a dekomponálás (felbontás) követelményét is.
Amúgy én ezt inkább szervezési, mint tanulási technikának gondolom (munkavégzésnél is jó illetve nem konkrét tudáshoz/képességhez juttat a technika)

* Azt örömmel érzékeltem a videóból, hogy tanuláshoz kell fény, levegő és rendezettség. Ezek az én vesszőparipáim is, esetleg hozzátéve némi teret (legyen hol szétpakolni a taneszközöket)

* A "Retrieval practice" (visszakereső gyakorlás) + recall(visszahívás/felidézés) + öntesztelés (+self explanation/önmagunknak magyarázás) nagyon jó gondolat a videóban, de hatalmas téma. Másképp működik töriversenyre készülésnél (tudni kell indulásnál mi megy és mi nem megy), másképp nyelvtanulásnál (szavakhoz kép, mondat társítása), másképp prezentációra készülésnél (hangosan el kell próbálni legalább a rutin megszerzéséig).
Ami még nagyon fontos az időfaktor megtalálni a szükséges/elegendő "minimális" időhozzárendelést ehhez. Nem triviális feladvány.
Amúgy számomra kérdés, hogy írásban kéne mindezt bemutatni (nem túl lassú-e) avagy szóban esetleg megfejelve audio2text konverzióval :)

* "Elaboration interrogation" (kifejtendő kikérdezés) szintén nagyon jó gondolat. Egészen más gondolatban tudni (vélni) és egészen más a tudásminőség, másnak (magyarázói) elmondás vagy pláne, felmerülő kérdések megválaszolás után.
- Ezért szerettem segíteni diáktársaimnak, hiszen nemcsak nekik, hanem nekem is jó volt ez.
- A mailezést/fórumozást/blogolást is ezért kezdtem (kvázi definitive végiggondoltam, mélyítettem a magam tudását a tárgybeli betűk leírásával)

* "Interleaving" (tanulásfókusz-megszakítás) ismét csak nagyon jó gondolat. Könnyű becsavarodni, bestresszelni egy-egy kudarcnál/nehézségnél. A másra fókuszálás (akárcsak a pihentetés, ideiglenes elengedés) nagyon sokat tudhat segíteni.Külön tudomány a bestresszelés elött éppen megállni. Érdekes mellékág a "hol hagytam a lakáskulcsot" probléma kezelése, nagyon könnyű rágörcsölni, káromkodásba szaladni időnyomás alatt. Ott gyorsan és/vagy sűrűbben stresszmentesen érdemes fókuszokat váltani a recall folyamatnál.

* "Példák, hasonlatok, analógiák, asszociációk" kiváló gondolat ismétcsak.

* "Induktív gondolkodás" (általánosítás). Bármennyire fontos és nagy téma, a videó egyik legnívótlanabb kidolgozását hozza a videókészítő. "Kicsit" mást jelent egy matematikusnak a Pitagorasz-tétel nagy Fermat-tétellé általánosítása, mint a videó példa "ribancosítása"

* Mielött azonban belemerülnénk a fenti részletekbe magasabb szintről kell szerintem kezdeni a tárgyalást.

- Tanulási motiváció az belső igényű érdeklődésből avagy papírszerzési "megélhetési "igényből ered? Ugye létezik nyelvvizsgapapír és létezik nyelvtudás, és a kettő nem ugyanaz. Sajnos napjaink (pl.:klíma-)depressziójában fogy a tömeges érdeklődés, a brutális (készen kapott) tartalomfogyasztás térnyerésével párhuzamosan. Kötelezettségek nőnek, az öröm fogy.

- Nem mindegy, hogy mi a tanulás tárgya: "telefonkönyv"(orvosin pl.:anatómia), vers, zene, történelem, matek, nyelv stb.

Egyéni vagy csoportos a tanulás (a kapcsolati háló aspektusairól nem is beszélve)? Ha rokonlelkek tanulnak együtt, akkor a 1x2=3 is igaz tud lenni. Míg 8 pláne 30+ fős csoportban/osztályban tanulni 6-900 nyelvórát esélyesen nem a hatékonyság csúcsa.

- Tehetség/affinitás? Van akinek elég csak órán ottlenni és otthon elő sem veszi a könyvet (az ötös érdemjegyhez), mint a szivacs szív fel mindent meg rakja össze a mozaikokat. És vannak a nagy átlagba tartozók, akiknek többet kell dogozni a sikerhez. Lásd még intelligencia-topik (ahol gyorsan, stresszmentesen jól kell gondolkodni a jobb eredményhez)

- Stressz? Ha valakinek a jogsit kell letennie 5 héten belül, mert létkérdés lenne a dolog az bizony vetíthet elő (kerülendő és elkerülhető) fájdalmakat.

- Tanulás-tervezés? Nyelvtanulásnál nem kellene-e tervezni, hogy az alapkészségek fejlesztése (olvasás-írás-beszéd-szövegértés stb.) milyen Pomodoro ciklusok mentén legyenek az életünkben?

- Tanulási stílus nem kéne? Én pont ellenkezőleg látom. Nyelvtanulásnál félsiker, ha valaki rátalál a saját legélvezetesebb, leghatékonyabb stílusára. Amit én szeretek azt más nem feltétlen szereti és fordítva. Az angol tanárok azt hiszik, hogy mivel ők tudnak angolul úgy kell tanítani, ahogy ők tanultak. Óriási tévedésben vannak.

- Kell-e verset és matekot tanulni? Igen, mert az előbbi a "telefonkönyves" agyat fejleszti, míg az utóbbi az absztrahálást fejleszti.

- Stresszkezelési technikák, időintervallumba szorított aktív pihenés hatékonysági aspektusai, nemcsak szimplán említés szintjén.

Témabeli blogposztjaim:
index.hu: "Így dolgozzon hatékonyan, ha óriási feladatot kap a nyakába" 
Hatékony tanulás

Nyelvtanulással, nyelvtanítással foglalkozó blogposztjaim:
Abcúg: "Nyelvvizsgája van, de megszólalni nem mer a magyar"
index.hu: "A hetvenes évekbe tért vissza a tanárképzés" - Angol nyelvoktatásról, nyelvtanulásról
index.hu: "Kamu nyelvtanuló oldalak verik át a naívabbakat"
index.hu: "Nem fair, hogy nyelvvizsga kell a felvételihez"
index.hu: "Nyelvtudásban abszolút utolsók vagyunk az EU-ban"
index.hu: "Miért beszélni diákok rosszul angol?"
blog.hu: Brutális zuhanás: csak a papír nem kell, vagy nyelvtudás sincs?
blog.hu: Nyelvtanulással foglalkozó blog
***
Az Anki-val magolunk-e avagy memorizálunk?
Anki - SM2 algoritmus-variánsa
Ankiban rejlő rendkívüli potenciál
Go Angol: A 7 nyelvtanártípus, akitől menekülj!
Gaál Ottó-féle Kreatív nyelvtanulás
Englishbox: felmérő tesztek (kezdő, közép- és felsőhaladóknak)
Gépi audio2text konverzióról
Effortless English - egynyelvű angol nyelvtanulás
Dr.Makara György: A kvantum nyelvtanulás felfedezése
Disputa: Relaxa Villám / QLL (Kvantum nyelvtanulás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése