Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2010. március 31., szerda

Könyvek adatbányászat témában

1. Data Crunching: Solve Everyday Problems using Java, Python, and more. (Paperback)

Mivel mással lehetne kezdeni a a sort, mint a crunch-csal. ;)

A fenti könyv 2005-ös, azaz a "data crunch" szóösszetétel, nem hogy nem ujdonság, hanem egyenesen minimum öt éves múltra tekint vissza. Egy adatbányászt, különösen is, kettős értelemben is megragadja a könyv témája, amely elsősorban különféle adatokat tartalmazó file-ok programból való feldolgozását ("csócsálását") helyezi fókuszba, próbál meg benne tanácsot adni, abból az alapvetésből kiindulva, hogy informatikusok tevékenységének nagyon nagy hányada köthető ilyesmikhez, szerte a világon. (Ez egyébként egybevág az én tapasztalatommal is). Az adatbányász persze nem ilyen tevékenységekben leli az elsősorban az örömét, bár nyílván ennek is megvan a maga szépsége, kihívása. De az kétségtelennek tűnik, hogy mind a klasszikus adatbányászat, mind a strukturált és struktúrálatlan adatokon dolgozó szövegbányászat klasszikus problémája (szöveges) file-ok programból való manipulálása.



Ez az az ominózus híres könyv, 2007 augusztusából. Óriási vihart kavart, több recenzió is olvasható a könyvről a neten, olykor nem éppen baráti hangnemben. ;) A könyv és mondanivalója - a tán 2008-s athéni SPSS-konferencia - egyik prezentá-ciójának is alapja volt, innen tudok én is róla, egy élménybeszámoló nyomán.

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    Üdvözlöm a blog megjelenését! :)
    A Super Crunchers könyvről tudsz írni részletesebben? Minek köszönhető a felháborodás?

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem volt kezemben a könyv így nem tudo róla részletesebben írni.
    Viszont ha véletlenül megtalálom a linkeket a negatív recenziókról, akkor majd beszúrom.

    VálaszTörlés