Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2013. december 8., vasárnap

Adatvizualizálási oknyomozás

.
Alcím: Adatvizualizálási hazugságok, hamisítások :)

Steve Jobs elhíresült prezentációs diája látható fenn (azóta már oktatási anyagokba is került az "adatvizualizálási hazugság faktorok" fejezetbe. :)

Mit is látunk? Egy tortadiagramot, és Steve Jobs úgy intézte, hogy az Apple 19.2%-a szemre nagyobb legyen, mint az "egyéb" 21.2%-a ;) Nyilván pénzről, profitról, expanzióról szól a történet, ennyi turpisság bele "kell" férjen a várható haszon tükrében. Steve Jobs tehát nem tudhat rosszul kijönni a sztoriból, még a konkrétumok szintjén sem. ;)

Mi áll a dolog elméleti hátterében? Az hogy az emberi szem a négyzetek/téglalapok területi arányait sokkal-sokkal gyorsabban és pontosabban érzékeli, nagyobb tömegben végzett vizsgálatnál is. Míg a körnél/körcikknél meg ugyanezt nagyon, értsd nagggggggggggyon rosszul. Ezért favorizáltabb a szakmában például az oszlopdiagramok, hiszen ott ilyen megtévesztési/befolyásolási mókákra kevesebb lehetőség nyílik. Más kérdés, hogy van ahol célkitűzés az illuzionizmus. ;)

És mi lenne a hamisítás, a hazudással szemben? Mármint az én olvasatomban. Ha kör helyett "ellipszizálnánk", akárcsak icipici mértékben is. Hiszen akkor már az ívhosszak önmagukban is hazugságfaktorok tudnak lenni.

Steve Jobs csak hazudott-e avagy hamisított is? Sajnos a fényképezés torzít, mondhatni önmagában "ellipszizálhat". Utólag meg igen nehéz rekonstruálni a történteket. Én azt valószínűsítem, hogy SJ megelégedett a finomabb hazugság-módszerrel, nem akart túl sokat markolni.Azaz az előadásában tényleg rendes tortadiagram lehetett. Evvel maximalizálta is a sztori a hasznát is. Azt meg nem feltételezem, hogy SJ nem volt tisztában az egész történet ezen finom részleteivel. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése