Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. április 26., szerda

Portfolio.hu: "Évtizedekig tartó fájdalomra figyelmeztet a semmiből jött milliárdos"

Jack Ma (Alibaba milliárdos tulajdonosa): "Évtizedekig tartó fájdalomra kell felkészülni"

Ijesztő és brutálisan őszinte beszédet tartott a világ egyik vezető online cégének vezére, annak  kapcsán, hogy a következő évtizedek az interneten alapuló technológiák terjedése miatt az emberiség számára több fájdalmat hoznak majd, mint örömöt.

* A társadalomnak éveken át tartó fájdalomra kell felkészülnie, mivel az internet alapvetően változtatja meg a gazdaságot.

* Alapjaiban kell megváltoztatni az oktatási rendszert és szabályrendszert kell kidolgozni azzal kapcsolatban, hogy hogyan dolgozzanak együtt az emberek és a robotok, erre pedig azért van szükség, hogy csökkenteni lehessen az automatizáció és az internet okozta negatív hatásokat.

* A következő 30 évben a világ sokkal több fájdalmat fog átélni, mint boldogságot, ez is az internet miatt elveszített munkahelyek miatt lesz.

* A következő három évtizedben a társadalmi konfliktusok minden iparágra és gyakorlatilag az élet minden területére hatással lesznek.

* Az online kiskereskedelem születésekor Jack Ma már igyekezett figyelmeztetni arra, hogy az online kereskedelem gyökeresen átalakítja, és bizonyos szempontból leépíti a hagyományos kereskedelmet, de nem sokan figyeltek rá, az Alibaba vezére most újra figyelmeztetni akar.

* Jack Ma a hagyományos bankrendszert is kritizálta, szerinte a hitelfelvétel a társadalom szélesebb rétegei számára is rendelkezésre kéne, hogy álljon.

* Hatékony hitelezési rendszer nélkül mindenki számára magasabbak a költségek, a cégvezér a beszédében brutálisan kritizálta azokat a vállalatokat, amelyek nem alkalmazkodnak az új technológiákhoz, így például a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítási rendszerek alkalmazásához.

* Jack Ma arra is figyelmeztetett, hogy a magasabb várható életkor és a mesterséges intelligencia együttesen folyamatosan öregedő munkaerőhöz és kevesebb munkahelyhez vezet.

* Az Alibaba vezére szerint a jövőben a gépeknek csak olyan munkákat szabad elvégezniük, amiket az emberek nem tudnak, a gépek és az emberek partnerei lehetnek.
* Nem pedig helyettesítői. (ez utóbbi gondolat azért érdekes, annak tükrében, hogy a gépek egyre több területen helyettesítik az emberi munkaerőt és a folyamat vége még nem látszik.)
Én kétféle (globális) jövőképpel szoktam találkozni.
(1) A technológia-fejlődésben bízó inkább derűssel, aminek fő jellemzője, hogy perdöntően a társadalom vékonyodó felsőbb rétegei számára lesz igazándiból derüs.
(2) Borússal, amelyik alapvető módon számol a Pareto-törvénnyel pozitívabb/negatívabb paraméterek mellett - 60/40 - 80/20- 90/10 - vagyis pl.: 90%-nyi javak előállításához elég lehet 10% munkaerő -, és amelyik pontosan a társadalmi tömegekre való fókuszálás miatt borús.

Jack Ma is a (2) csoportot képviseli mondandójával.

A korábban sosem látott hatalmas embertömeg illetve elöttünk álló társadalmi változások mérete, komplexitása számomra vet fel kérdéseket az emberiség adaptációs potenciáljára. Nem kéne eleve "elrendelt módon" tragédiába forduljon a jelenlegi és előrevetített helyzet, ha amúgy van/lenne elég erőforrás (pénz, élelem, stb), mégis az alap közérzet része a pesszimizmus. Sokszor és intenzíven.

Általános tendencia, hogy lényegesen radikálisabban nő a pénzesebb állásokban a kvalifikáltság iránti (premium/luxus) minőségigény a munkaadói oldalon, mint amilyen radikálisan megfizetik a munkaerőt (globális hajtóerejű jóval nagyobb elvárásokhoz kevésbé nagyobb lokálisan torz "piaci" dolgozói jövedelem). Ezt például az is tudja táplálni, hogy összességében és perspektivában lényegesen kevesebb munkaerő is elég tud lenni ugyanazon profitszámokhoz.

És ez az ugyan kétsebességes ám azért progresszív növekedés még a szerencsésebb szcenárió. Mert símán benne lehet a jövőben, ha többet kell teljesíteni kevesebbért. Már ma is lehet ilyet látni, például magyar közszférában.

Én Jack Ma mondandójában több mindennel nem értek egyet. A magam részéről másképpen is súlyoznék. De az, hogy sok fájdalomnak nézünk elébe, azt sajnos nem tartom elképzelhetetlen fejleménynek a jövőben. Bár tévednék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése