Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. augusztus 7., hétfő

FINA Vizes Világbajnokság, 2017.07.14-30, Budapest & Balatonfüred, ZÁRÁS-Esszencia (HD-720)



Disclaimer-1: A Youtube-ra szerző jogi + technikai fingerprint okok miatt nem tudtam feltölteni listázatlan videóként sem a FINA-Záróünnepséget (egész világra kiterjedően azonnal blokkolták).  Emiatt sajnos nem tudtam a FINA-megnyitóhoz hasonló korrekt időtáblát sem csinálni itt, mivel ez csak a Youtube-videóknál működik jól (Google esetében). Google Drive videóknál nem is olyan régen megszüntette az autoplay-lehetőséget a Google. Ez azt jelenti, hogy az időpontra-kattintásoknál egy új ablakban nyilik meg a bepozicionált videórészlet. Ez a legtöbb, ami adható részemről, az ügyben, pedig küzdöttem vele rendesen. :) Minden más eredeti FINA-megnyitónál taglalt célkitűzés maradt: (a) írásos kiegészítő infók, (b) kommentátori audió sáv lezúzása, (c) fogyasztható, elemzési célra fókuszáló műélvezetre leredukálás (beszédek kidobása), stb. 

Disclaimer-2: mindent ugyanúgy csináltam videószerkesztésileg, mint a megnyitónál, ám csak 720-as HD-felbontás lett a legvégén, legnagyobb igyekezetem mellett is (2 GB erejéig). Ezt megpróbáltam megkovertálni 1080-ra, lett belőle 1 GB feleméret, nyilván nem jobb képminőség mellett. Úgyhogy maradtam a konverzió nélküli eredeti anyagnál, 720-as felbontással kiegyezve.

A „Csodaszarvas legendája”
* A Papp László Budapest Sportaréna a helyszíne a 40 perces produkciónak, amely a csodaszarvas történetét eleveníti meg. A 2017-es vizes vb záróünnepsége több szempontból formabontó.
* A csodaszarvas legendáját megjelenítő produkció sikeréért – mindent összevetve – körülbelül ötszázan dolgoztak: 18 országból 200 előadóművész, köztük 80 artista és több mint 50 táncos érkezett, hogy életre keltsék a csodaszarvas legendáját. Vági Bence produkció-vezető elmondása szerint az interneten rendezték meg a castingot. csak artistából 800 jelentkeztek. A cirkuszművész magányos fajta, most mégis együtt kell dolgoznia 200 embernek.
* Az előadás valamennyi eleme – a jelmezek, a díszletek, sőt még a zene is – magyar alkotók és kivitelezők munkája.
* A csodaszarvas 7x6 méteres óriásbábja hosszú tervezés eredménye.
* A produkció rendezője, Vági Bence, civilben az első magyar újcirkusztársulat, a Recirquel alapítója és művészeti vezetője.
* A show látványtervezője Iványi Árpád.
* A jelmeztervező Kasza Emese.
* A zeneszerzők pedig Sárik Péter jazz zongoraművész és Elek Norbert zeneszerző voltak.

00:00 0.FINA-Logó

00:36 1. Nyitány - „Mikor mentem hazafelé”
* A megnyitó ünnepség vezérfonala a víz volt, ami most, a záróünnepségen  is jelentős szerepet kap.
* A „Mikor mentem hazafelé” című nyitányban Navratil Andrea énekel.

04:25 2.Fecskék levegőtánca
* A víz szimbolikája mellett megjelenik a tűz, a föld és a levegő is: kiszáradt föld felett esőt váró fecskék levegőtánca. A fecskék hozzák hírét az eső érkezésének, mely vizi áldásával mindig újra és újra életre kelti a természetet
* A színpadon összesen 80 fecskét láthattunk, akiket a Madách Színház színésznövendékei keltik életre.

07:11 3. „Istenek erdeje”, magyarok érkezése
* A harmadik jelenet a hazát kereső nép mítoszán alapul.
* Eső után újraéled a természet, bőséges táplálékot adva embernek, állatnak egyaránt.
* Az eső áztatta dús tájakra megérkező, honkereső, vadászó nomád törzseket látható.
* Rítustáncban  14 kínai rúdartista (soha nem volt még korábban belőlük egyszerre ennyi a szinpadon), "danceform" kortárs táncosokkal együtt idézik meg ezt a vadászó nomád néptörzset., annak erejét és bátorságát.

13:36 4.Csodaszarvas megjelenése
* A rítustánc felbolygatta az erdő életét, így a csodaszarvasét is, aki kibukkan az erdő sötétjéből.
* A népet megjelenítő alakok csodálattal és tisztelettel fejet hajtanak előtte.
* A színpadon látható 6 méter magas és 7 méter hosszú bábot öt ember mozgatja, amely maga a csodaszarvas.
* A jelenetben látható jelmezek Kasza Emese alkotásai, az ázsiai stílus és a csodaszarvas összekapcsolásáról, a magyar nép keletről történő vándorlásáról is szól.
* A jelmezeket személyre szabottan készültek, amelyek számos darabja kézzel festett.

20:09 5. „Az élet forrása”, vizek lelkei
* A nomád, vadászó népet elvezeti a csodaszarvas az életet jelentő vízhez, ami a hazát és a letelepedést is jelenti a népnek.
* A jelenetben többek között kézegyensúlyozó művészekkel (mongol Kaucsuk csoport), emelőakrobatákkal, világhírű orosz rúdtáncos csoporttal és kortárs táncosokkal is találkozhatunk.
* A csodaszarvas ősi legendája a mongolok keletkezéstörténetében is felbukkan, jelezve, hogy a magyarok keletről érkeztek. 
* A vizitündérek tánca. a tóban gyűrűző esőcseppek és az élet vízének megjelenítése volt.
* A víz ugyanolyan végtelen, mint a vizes világbajnokság.
* Elképesztő akrobatikus képek.
* A rendező több hetet volt Mongóliában. És ott jött rá, hogy van bőven kapcsolat a magyarok és mongolok között. Például bátor, szív, sárga, oroszlán teljesen identikus közös szavaink.

33:09 6.Násztánc, levegő kép
* Az előző jelentben a víz volt a főszereplő
* De a vizes világbajnokságnak a levegő is közege volt, lásd műugrók. Következő percekben a levegő képé lesz a főszerep.
* Vági Bence és Illés Renátó álmodta meg a légi balettet, ahol 23 ember emelkedett a magasba.
* Lesz egy különleges kazah formáció: Duo Sky Angel, Monte Carló-i Cirkuszfesztiválon megnyerték az Aranybohóc díjat.
* A levegőkép záró jelentében összesen 20 emelkednek a levegőbe, ami rendkívül szokatlan, hiszen általában vagy szóló, vagy páros produkciókat láthatunk ilyen köteleken.

43:20 7. „Korea kapuja”
* Ez a rész a 2019-es XVIII. FINA világbajnokság megrendezőjét, Dél-Koreát és hazánkat jeleníti meg. A következő rendező országnak átadva a stafétabotot együttesen jelenik meg a két ország, Magyarország és Dél-Korea kultúráit.
* So Hyang világhírű dél-koreai énekesnő énekli a népzenei gyökerű Arirang c. dalt. Eredeti koncertfelvételen is megtalálható a Youtube-on.

46:39 8.Finálé, Búcsúzás
* Búcsú a közönségtől, a szereplők lemennek a színről.

47:47 9.Protokollprogram
47:47 Zászlóbevonulás
51:09 FINA-Himnusz
52:51 Zászlóátadás Dél-Koreának
53:31 Dél-Korea himnusza
* „Merülj el a békében!” jegyében a részt vevő országok nemzeti lobogóját önkéntesek hozták be, akik a koreai kapu előtt vonulnak be.
* A FINA zászló levonása után a FINA himnusza hallható.
* A záróceremónia hagyományos részeként Tarlós István főpolgármester adja át a zászlót Seszták Miklósnak. Aki a hazai szervezők nevében visszaadja a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione FINA-elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező dél-koreai Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.
* A beszédeket követően a dél-koreai himnuszt hallhatták a nézők.

56:47 10.Gwangju-bemutatkozó kisfilm
* A világbajnokság meg keletre megy tovább, hiszen következő rendezője Dél-Korea lesz. 
* A következő világbajnokságot a koreai Gwengju rendezi. E mentén kap lehetőséget videós-bemutatkozásra.

58:54 11.Dél-Koreai dobos-táncos produkció
* Dob lesz a főmotívum.
* És persze víz is megkerülhetelenül motívum a dél-koreai produkcióban. A víz jelenvan életünk minden területén, minden földrészt és országot összeköt.

1:07:20 12.Zászlós búcsú
* Ez már az este abszolút vége.

Recirquel Újcirkusz Társulat – Cirkusz az Éjszakában
Szereplők: Bogdán Bettina, Lőrincz Alexandra, Horváth Míra, Pintér Áron, Lakatos Leonetta, Veress Zsanett, Sárközi Péter, Sárközi Tamás, Perecsenyi Patrik, Stefanovics Renáta, Biritz Ákos, Illés Renátó, Herczeg Richárd, Balogh Anna
Díszlet: Csanádi Judit
Jelmez: Kasza Emese
Zenei vezető: Sárik Péter
Dramaturg: Bőhm György
Művészeti vezető, rendező: Vági Bence   

* A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertessen a világgal egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzatot. Hazánkban a klasszikus cirkusz gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza, és Európa egyik legrégebbi artista iskolája is itt működik 1950 óta.
* A társulat alapítója és művészeti vezetője 11 artistát kért fel egy a 20. Sziget Fesztiválra készülő produkció megalkotására, amelyet a bemutató után kirobbanó siker övezett. A tehetséges csapat hamar magára vonta a közönség és a színházi szakma figyelmét, és felkérést kapott a Müpától és a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hogy készítse el első egész estés újcirkusz előadását. Így született meg 2013 tavaszán a „Cirkusz az Éjszakában" produkció, amely a premier után meghívást kapott egy oroszországi turnéra, és azóta Franciaországban több ízben, Szerbiában és számos hazai színházban és fesztiválon aratott álló tapsos sikert.
* A társulat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, amelyben az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház.
* A 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon a társulat újabb művészekkel kiegészülve a Müpában mutatta be A Meztelen Bohóc című előadást, amelynek próbáit egy 6 hónapos kreatív folyamat előzte meg az alkotó stábbal. Az előadás tavaly szeptemberben a rangos hollandiai Cultura Nova fesztiválon debütált.
* A Recirquel nemzetközi meghívásai sorra gyarapodnak, 2015 áprilisában Szerbia első újcirkusz előadását tartották Újvidéken, majd Hollandiában mutatkoztak be a magyar tehetségek. Decemberben az újcirkusz hazájának fővárosában, Párizsban léptek színpadra egy hónapon át, majd 2016 elején ismét egy franciaországi turné következett. Márciusban Bogotában, Latin-Amerika legnevesebb kulturális eseményén, az Ibéramerikai Színházi Fesztiválon játszottak majd három héten át, a követező évadban pedig a spanyolországi San Sebastianban, Tel Avivban, majd újra Franciaországban mutatják be a közép-kelet-európai cirkuszművészet egyediségét a szakma legjelesebb képviselőinek.
* A Recirquel név nem csak határainkon túl, de hazánkban is ismertté vált. 2015-ben a Magyar Táncfesztivál záró előadását tarthatta a társulat, nyáron a debreceni és szarvasi szabadtéri színpadokon lépett fel, majd a nyíregyházi Vidor Fesztivált nyitotta meg Trükkök című produkciójával. Ősztől a Müpában repertoáron játszott előadásai és külföldi vendégszereplések mellett országos turnéra indult: Debrecen, Békéscsaba, Szolnok, Veszprém, Dunaújváros, Győr és további városok meghívására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése