Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. március 2., csütörtök

A középosztály végét jelentheti a mesterséges intelligencia?

Cade Metz cikke a Wired magazinban

"A '80-as évek óta azzal a kihívással néz szembe az amerikai társadalom, hogy az egykor széles középosztály egyre keskenyebb réteggé szűkül.  Az Egyesült Államokban az ipari állások száma 1979-ben tetőzött, azóta folyamatos csökkenés tapasztalható. Ezzel egy időben az ágazat töretlenül növekszik, az Egyesült Államok több terméket állít elő, mint bármely másik ország – leszámítva Kínát."

"A Trump-adminisztráció ígérete szerint Amerikát azzal fogják újra naggyá tenni, hogy külföldről visszahozzák a régi típusú gyári állásokat." A mesterséges intelligencia kutatói tudják...ezek a munkakörök már nem hozhatók vissza – részben éppen az ő tevékenységük miatt...a középosztály süllyedésének...oka a technológia.

"1980-as évek óta határozott csökkenés figyelhető meg a középosztálybeli munkahelyteremtésben. Napjainkban a legtöbb új állás a fizetési skála alján vagy a tetején található. A kutatók vitatják, hogy ez a trend megfordítható lenne, és a gazdaságok felülemelkedhetnek a technológiai változásokon például az oktatás fejlesztésével vagy a vállalkozói kedv serkentésével."

"Az viszont kétségtelen, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésének korlátozása nem jelent valódi megoldást – ez egy kicsit ahhoz hasonló elképzelés, mint visszahozni a régi ipari állásokat"

Külső link, Orbán-párhuzamhoz: "Európa nagy hibát követ el azzal, hogy megtagadta keresztény gyökereit, és nem a munka elismerésén alapuló társadalmat épít. A társadalmi romlást szemléltető résznél megemlítette a titty 'cici' és az entertainment 'szórakoztatás'."

Külső link, alapjövedelem, globalizmus csapdája, állami csöcsön élők szórakozása: "A basic income gondolata az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg az 1980-as években, s kezdeményezői között ott volt James Tobin és Milton Friedman is. 1995-ben Zbigniew Brzezinski egy New York-i konferencián írta le a 20-80-as társadalomról szóló jövőképét: a technikai, technológiai fejlődés következtében a munkaképes embereknek csak 20 százaléka fog ténylegesen dolgozni, 80 százaléknak nem marad más, mint a „tittytainment” (titty: az anyamell becézése, tainment: a szórakozás szó második tagja). Vagyis ez olyan munkanélküli- és szociális segítőrendszer, amely biztosítja a rendet: a hozzáférést a filmekhez, az állandó internetkapcsolatot, hogy kellő mennyiségű játékhoz lehessen hozzájutni. Ez a rendszer biztosítaná egyben az ember fogyasztói létét is."

Mit is lehet ehhez hozzátenni röviden.

* A cikkbeli 80%-20% a klasszikus Pareto-hatékonyság számai. Az a sejtés, hogy ez tovább fog durvulni a technológia meg AI/MI kapcsán, egyáltalán nem megalapozatlan. Globális szinten símán lehet, hogy tartunk már, itt.

* Nálunk ugye 60%-40% már most a cikkbeli arány (4 millióan dolgoznak aktívan, adózóan). Ez egészül ki avval, hogy
+ van értelmetlen és korrupt "rabszolgatartó közmunka",
+ rengeteg inaktív
+ 20.000-es nagyságrendű betöltetlen állás csak informatikában.
+ nem tud közeledni a kereslet és kínálat a munkaerőpiacon.

* Nem nehéz azt prognosztizálni:

(1) Egyre több lehet a várható munkanélküli 60%-40% eltolódhat 80%-20% felé, nálunk is. Azaz nemcsak globál-szinten, hanem lokális szinteken is bekövetkezik pareto-hatékonyság durvulása.

(2) Ezzel párhuzamosan összességében egyre kevesebb ám egyre nagyobb követelményeket igénylő állások sejthetők a jövőben, nem arányosan növekvő jövedelmekért (a jól fizetők között). Úgy szakértelemben, mind munkabírásban, mind monotónia-, stressz- meg egyéb tűrőképességben.
+ Sokkal nehezebb lesz szinten maradni hosszú távon, a munkaerőpiacon, többek között a túl specifikus és/vagy túl nagy avulásos tudás miatt.
+ Pár éve még jövedelempótlék járt nyelvtudásért, ma már triviális alapelvárás tud lenni. Egy  Google-nek már nem elég az egyetemi diploma, PhD-seket szereti favorizálni.
+ Régebben jobban volt tér munka mellett valódi életet élni, ma már egyre könnyebben egybefolyik/túlnyúlik a munka a privátszférába.

(3) Egyre több nem megfizetett állásban lévő munkát meg el kéne végezni, de esélyesen egyre kevesebben fogják elvégezni, ha még (munka-, és adó) rendszeren kívül létezni is "gazdaságosabb".

(4) Egyre kevésbé fog találkozni a munkaerőpiaci kereslet és kínálat. Hiába lesznek sokan nem dolgozó munkaképesek és hiába lesznek betöltetlen állások, nem pörög be a "match"-ük, ha ott is egyre komolyabb szakértelemmel, egy többet kell dolgozni, egyre kevesebbért, egyre rosszabb körülmények között, a globalizmus öldöklő szorításában.

(5) Lehet elmenni rabszolga-típusú közmunka irányába, ezt látjuk itthon (mindegy mit, de dolgozzanak a leszakadtak) vagy el lehet menni alapjövedelem és szórakozás irányába (ez ugye a híres tittytainment).

(6) Akár USA-ban, akár itthon nehéznek látszik visszafordítani a történelem kerekét, viszont vaktába rohanhatunk nagy sebességgel valami robbanás-veszélyes helyzetbe.

(7) Az emberiség ijesztően nem hatékony meg képtelen nehézségelosztásra horribile dictu az önszervezés minőségibb formáira.
Évtizedeken átívelően
+ csúcsosodik a jövedelmi piramis, mint egy rossz MLM-ben
+ nőnek a társadalmi különbségek
+ szakadnak le egyre nagyobb tömegek
+ egyre mélyebbre

(8) Az AI/MI úgy brutálisan erős jelenleg is, potenciálban is, hogy egyre nehezebb lekövetni társadalmilag.

Azt kívánom ne legyen igazam a fentiekben, és csak  rossz lázálom legyen mindez. Én lennék az első aki aláírnám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése