Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2013. június 24., hétfő

Lehet-e köze a focinak az adatbányászathoz?


Nem véletlenül így tettem fel a címbeli kérdést. ;)

Nyilván az adatbányászatnak van köze a focihoz, ezt legkésőbben a Moneyball című film óta a nagy közönség is tudhatja. Drága csodaszoftverek gyűjtenek elképesztő részletességű adatokat, játékosokról, meccsekről, ellenfelekről. És persze nemcsak adattonnák zúdulnak a felhasználó fejére, hanem lényegi hatalmas pénzeket mozgató információkristályok is.

A másik irány (foci hatása adatbányászatra) analógiája ma reggel munkábajövet jutott eszembe. A fent említett jólhasználható csodaszoftverek semmit nem érnek Heynckes, Guardiola, etc. tudása, egyénisége, munkája, csapatuk nélkül.Nem elég, ha "trendi" az adatbányászat, meg "sok pénzt mozgathat meg": aki használja annak az ötletei, meglátásai, tudása, egyénisége, munkája éppen úgy kell ahhoz, hogy Bayern München típusú sikereket lehessen elérni.

Az eszköz és a beszállítója párosa önmagában definitive nem lehet a siker garanciája. A legtöbb amit fel tudhatnak mutatni, ha a siker érdemi katalizátorai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése