Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2013. július 19., péntek

Támad a Facebook, védekezzünk!


Támad a Facebook, védekezzünk!

Akármilyen szigorú beállításokat alkalmazunk, akkor is lesznek olyan dolgok, amiket szinte csak akkor úszhatunk meg, ha nem is regisztrálunk a közösségi oldalra.

Ritka, mint az albinó pingvin, hogy az index.hu-n értelmes cikk jelenjen meg, horribile dictu még blogposztot is generáljon, ráadásul rövid időn belül a másodikat. ;)

A fenti mottó önmagában komment nélkül is megállja a helyét, oly mértékig zseniálisan lényegretörő (noha egyébként végtelenül szomorú). Nem véletlen, hogy kivételesen nagyobb betűtípust használtam az idézetnél.

Az utóbbi időben felpörgött ez a blog is, több minden ujdonságban, okosságban igyekeztem meglátni a pozitívumot, előrevívőt. De, ha van valami, amivel a világból lehet kiüldözni, az a Facebook. Az egész téma oly mértékig kétélű, amennyire talán semmi más.

Egyrészt van a "social network" mint funkcionalitás.Milyen nagyszerű, ha keretében, osztálytalálkozók tudnak létrejönni, vagy hogy saját példámnál maradjak, ha tudnék egy hasonló oldalt menedzselni a kottás videóimnak.Ugyanakkor másrészt lássuk be komoly addiktivitási kockázata van a dolognak, amikor lassan minden más értelmeset kiszorít az ember életéből, annak révén, hogy egyre több lényegtelen információ jut el egyre több ember hirdető táblájára.

Aztán ott van a központosítottság. Akkor jó, ha monopolhelyzetben van egy ilyen honlap, hiszen mindenkinek csak egy helyre kell regisztrálni, és így ér el legkönnyebben, legvalószínűbben másokat. Régen Iwiw, ma Facebook (kicsiny hazánkat tekintve). Most képzeljük el a hatékonyságot, ha csillió ilyen kis honlap lenne. A social network lényege veszne elé. Ugyanakkor másrészt lássuk be, ez a hálózati topológia a legsérülékenyebb, ez csábít leginkább visszaélésre. Én azt mondom, ha érintve akarok lenni a témában, akkor Diaspora-szerűség ("distributed social network"'), és semmi más.Pláne nem Mark Zuckerberg Facebook-ja.

És ezzel elérkeztünk a harmadik ponthoz. Lassan 30 éve nyomom az IT-t (szakdolgozatomat is beleszámítva), de John McAfee után a második legvisszataszítóbb - hatalommal bíró - figurája az egész IT-biznisznek, Mark Zuckerberg, lekörözve a Microsoft-os Bill Gates-t vagy éppen az Oracle-s Larry Ellison-t, pedig ők is roppant visszataszítók.Ha lenne macskám, az alomcseréjét nem bíznám rá(juk).

Nincsenek kétségeim, nem véletlenül hatékony például egy Google, a személyreszabásban. Ők is magasról tesznek az ingyenesség égisze alatt, az adatvédelemre (pontosabban humanoid lények adatainak védettségére, ugye) Mégis legalább a látszatból, legalább valamit megőriztek. Míg az új generációs Mark Zuckerberg látványosan ment eddig szembe minden ilyen szempontnak, a saját önző érdekei mentén. És, ami külön nagyon szomorú, lényegében meg is tehette.

A Facebook jelenleg a csúcson van. Sokan vannak ott, nem látszik vészes lejtmenet, és a legkritikusabb problématengerben a mobiltelefon-káoszban is utat látszanak törni. Mégis fel merem tenni a költői kérdést, hogy hány éve van még a Facebook-nak, mert hosszútávon én nem érzem életképesnek a kialakult infrastruktúráját?!

Jah egyébként, nem hogy nem regisztrálok a Facebook-ra, de személyemben legalább ellendrukkere is van a cégnek, ha ez nem lett volna világos a posztból - no nem mintha ennek lenne bármi jelentősége...

Mondom ezt egyébként úgy is, hogy a hálózatok adatbányászata egyébként szintén nagyon érdekes téma, csak egy "szimpla" Netflix ajánlórendszert tekintve is. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése