Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2013. július 5., péntek

Tableau: Mindennapi örömök


A Tableau-nak ma is sikerült egy óriási örömet szereznie nekem, ráadásul nem is akármilyet, egy igazi real-world projektben.

Hiszen olyan feladat oldható meg egy funkcionalitásával, amire nem készülhettek a Tableau-fejlesztők, mégis a helyes gondolkodás illetve fejlesztési elvek mentén való fejlesztésnek köszönhetően még ez is "kiesik" a rendszerből, ugyanazért a vásárlási árért.... :)

Adva van egy SAP/R3, meg egy általános célú, egy SAP BW-hez képest roppant költséghatékony Windows-os ODBC-driver, első verzióban egyszerűsített SQL-lehetőségekkel, ami remélhetőleg akár már a következő főverzióban, közel full-featured lesz, egy oldalági Antlr-os fejlesztésnek köszönhetően. A mostani verzióban azonban még nincs például SQL-UNION-lehetőség

Adva van tehát egy SAP/R3 tábla (amire rá tud csattanni az előzőleg említett ODBC-driver), ahol repülési útvonalak vannak tárolva, többekközt honnan-hová.

Kellene egy olyan térképes Tableau-vizualizáció, amin az útvonalak szépen megmutathatók, de ehhez sajnos követelmény, hogy a honnan-hová ne rekordon belül legyen tárolva, hanem rekordokban.

Peremfeltétel, hogy hiába nincs UNION, nem lehet Data Science-s előfeldolgozós hackeléseket csinálni, csak Tableau-n belül szabad dolgozni, elegánsan és dokumentáltan előírt kattingatással.

Sebaj Tóbiás, idézhetjük fel a mesét. A Tableauban van egy olyan nagyszerű lehetőség, hogy meglévő adatforrást ki lehet egészíteni vadiúj rekordokkal, file-ból.

Ez a funkció azért jött létre, mert a való életben számtalanszor van olyan, hogy a fő adatok valamilyen adattárházból jönnek, és szeretnénk rágörgetni a legfrissebb adatokat, amik egyelőre még csak Excel-ben vannak. Nem akármilyen figyelmesség, sokkal nagyobb mint, egyáltalán implementálni/leprogramozni. :)

Ezek után mi lehet egy megoldás? SAP/R3-ból lekérdezni Custom-SQL-ekkel külön-külön a "honnan"-t és a "hová"-t, majd az "Add file" funkcióval össze lehet őket mergálni.


Eddigi TABLEAU-blogposztjaim:
2013.06.17 - Data Science: Tableau-feladatok
2013.06.22 - Tableau: Egy vizualizációs stratégia lehetséges szubjektív sarokpontjai
2013-07-05 - Tableau: Mindennapi örömök
2013.07.09 - Tableau: Eset a NEM-létező egzotikus nagygépes adatpiaccal
2013.11.16 - Tableau: Aktuális Pros/Cons egyenleg
2013.11.17 - Tableau: Text Table

Annyi szó volt már róla, és ha valaki véletlenül talán az elérhető legjobb kondiciókkal akar vásárolni forintért hivatalos magyar viszonteladótól Tableaut és/vagy érdekli az SAP/R3 ODBC-driver részletei, akkor ezen a mailcímen szívesen várnak minden érdeklődést:
hello@tableausoftware.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése