Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2015. december 2., szerda

Indexes interjú a stanfordi Matthew O. Jacksonnal

.
Sokan szeretik, ha elhallgatják előlük a híreket Interjú Matthew O. Jacksonnal, a Stanford Egyetem professzorával

* Szenzációs interjú (blőd címet leszámítva), általános célú online újságírásban meglepően erős tartalommal. A professzornak van Coursera-s kurzusa is, ahogy az interjúból ki is derül.

* Csak ez az egy beszélgetés "zsebrevágja" (nálam) Albert-Barabási nemhogy interjúit, de legutóbbi Villanásos könyvét, annyi érdekesség, információ van benne, olyan éles témákban is, mint menekültkérdés. A kérdező is nagyon jó, nagyon felkészült, volt szakértő(?) segítője. Albert-Barabásit interjúvolni szokó indexes Stöckertet is bőven übereli nálam.

* Az interjú számomra gyönyörűszépen rávilágít arra, hogy mennyire áthatja életünket a hálózatok világa, a "hálózatos" gondolkodás. És, ha ez erős szakmai elemzős tartalommal van megfejelve, hihetetlen erős erővel tudhat hatni, adatbányászat egy speciális önálló ágaként is.

* A nekem legfontosabb mondatok, amiket persze tud az ember, de más, ha leírva is látja. Mennyire fontos a "beágyazottság", "a terjedési sebesség", "a tömegesség", "teljesség" (részletekbe-elmerüléssel szemben)

+ "Volt egy mikrohiteles kutatásuk is Indiában, ahol az egyik eredmény az volt, hogy hiába tájékoztatják a falvak vezető személyiségeit, csak ott terjednek el az új hírek, ahol ők egyben szociálisan is beágyazott figurák, sok barátjuk, ismerősük van."
AKA sokszor nem az igazság és/vagy jó számít, hanem ki és hogyan mondja.

+ "Vannak nagyon alap taktikai elemek, ahogy egyes terroristasejteket azonosítani lehet, vagy milyen pontokon lehet a legtöbb információt megtudni a működésükről. De sokkal fontosabb és alapvetőbb azt feltérképezni, hogy miért csatlakoznak emberek, hogy hogyan terjed az egész."
AKA nem a betegség tünetét kell kezelni, hanem a tünethez vezető úton kel legyen gyógyító fókusz.

+ "Az amerikai tapasztalatok alapján tehát kevésbé jó ötlet egy nagy tömbben tartani a bevándorlókat, úgy kell elhelyezni őket, hogy egyediek legyenek a környékben."
AKA egészen más figyelmet érdemel az egyedi jelenség, mint a tömeges.

+ "A bankok pedig ezen belül elkezdik akkor a legnagyobb haszonnal kecsegtető kötvényeket megvenni, azaz a görög kötvényeket. Ez utólag kiderült, hogy nem volt tökéletes ötlet. Ha nem az egész rendszert vizsgáljuk, hanem csak egyes szereplőket, akkor elég sok mindent el lehet rontani. Tehát igen fontos a tudatosság, a hálózaton belüli interakciók folyamatos ellenőrzése, és akkor meg lehet előzni a nagyobb bajokat. Ha már tudjuk, hogy mire kell figyelni, és van is elég információ, onnantól ez egyébként elég egyszerű feladat."
AKA jól kell dekomponálni meg súlyozni a vizsgálandó rendszerben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése