Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2016. október 7., péntek

Gyorsuló üvegházhatást nem kéne végre újragondolni az IPCC-nél?

.
Az index.hu publikált egy friss hírt az egyik legelfogadottabb tudományos lap - NATURE - cikke alapján. A 2016.10.7-i Facebook-szerkesztője a kajapornótól a rengeteg baromságig mindent fontosabbnak talált azon a napon, így nem lehetett kommentelni. Pedig olvasatomban az alábbi egy világrengető hír, mivel alapjaiban kérdőjelezi meg (egy másik úton) a gyorsuló/bepörgő üvegházhatást.
(0) Index.hu: Nagy baj van, elszámolták a világ metánkibocsátást

Foglaljuk össze, akkor mit tudunk (az én tudtommal világ-konszenzussal):
(1) James Lovelock szörnyű jóslata
(2) Üvegházhatás-bepörgési szcenáriók egyetlen grafikonon
(3) Globális felmelegedés (Wikipedia)
(4) James Hansen (NASA) blogja
(5) James Hansen (NASA) machinációit leleplező magyar blogposzt
(6) Hetesi Zsolt: Jelentés (PDF-ben)
(7) Laszilo: Gondolatok Dr. Miskolczi Ferenc üvegházelméletéről 

* Az ipari és természetes (metán-)források kibocsátása együttesen 60-110 százalékkal magasabb a korábbi becsléseknél, ez ugye a friss hír  (0.link).

* A metán 20-szor erősebb hatású üvegházgáz, mint a CO2 ( 1.link)

* Szibériai permafrost felmelegedés hatására nagyon sok metánt enged(het) a légkörbe. Itt lehet megemlíteni a szintén természetes CO2-kibocsátót is, aminek aztán végképp nincs AGW-aspektusa, a szénbányatűzek. Az el nem oltott bányatűzek a teljes CO2-kibocsátás 2-3%-áért felelnek (német, japán teljes CO2-kibocsátás, a link szerint). Global Antropogen Warming (=AGW)-től függetlenül is, maga a természet is „bőkezű” tehát "káros" üvegházgázok tekintetében (kérdés, hogy „szuicid hajlammal”-e).

* Még az IPCC szerint is 1905-2005 között 0.74 ± 0,18 °C-kal nőtt meg a globális átlaghőmérséklet(=GÁH), azaz nincs 1 fok se, a nagyjából elmúlt 100 év vonatkozásában (3.link)

* Az értelmezésemben legnagyobb csaló James Hansen (NASA) is csak 1.3 fokos GÁH-növekedést akar összehozni 2016-ra, IPCC fenti adatát felülírva (4.link, sajnos angol nyelvű). James Hansen klímahiszti-növelő machinációt már magyar nyelvű cikkben is leleplezték (5.link)

* Közkeletű adat, a tudósok 90-97%-a (IPCC tudósezrei miatt ekkora az arány) gyorsuló/bepörgő üvegházhatásról beszél konszenzussal, vagyis a több/AGW CO2 több réteget képezve több meleget sugároz vissza földre további rendszerszintű melegedést okozva (3,7.link)

* Üvegházhatás gyorsuló bepörgésre különféle szcenáriók vannak, közös jellemzőjük a bepörgés miatti gyors progresszív felfutás, napjainktól (2.link) Tegyük hozzá múltbéli diszkrét mért adatok alapján, különféle validálatlan perdöntően IPCC-s klímamodellek alapján.

* Lovelock az egyik legdurvábban „pesszimista” becslő, 2020-ra(?) 8 fokos GÁH-növekedést vizionál (1.link), míg az IPCC „optimistán” csak 1.1-6.4 fokig merészkedik (3.link)

* 2 fok GÁH-növekedésnél „rakásra döglünk”, visszafordíthatatlan csapást jelentene a föld ökoszisztémájára a Hetesi-jelentés szerint, [by the way a párizsi klímakonferencia EU-s célkitűzése 2-fokot nem meghaladni. ], (lásd 6.link, 2.oldal)

A végére már csak EGYETLEN kérdés, amit a fentiek után mindenki végiggondolhat magában.
* Ha közel kétszer akkora metán-kibocsátási bázisról indulunk a bepörgő/gyorsuló üvegházhatáshoz.
* Ha egyidejűleg él a gyorsuló üvegházhatás-bepörgés (IPCC), a jelenleg számolt gyorsulásokat állandónak/elfogadottnak véve.
* Ha 2 fok GÁH-növekedésnél rakásra döglünk.
* Ha 2020-ra akár 8 fok GÁH–növekedés is összejöhet pár évtized alatt (az előző évszázad 1 emelkedése se után)
Vajon mennyire megalapozott a termogeddonista klímahiszti és nyomában a dollármilliárdos CO2-kvótás erőszakoskodások. Hiába a hatalmas tudományos konszenzus, laikusnak is látható, hogy p*cse van a mennyasszonynak, mert ezek a konszenzusos állítások nem rakhatók össze validálható összképpé.

Disclaimer: Mindez sem ad felmentést a bolygó pusztítására, értelemszerűen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése