Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2016. november 25., péntek

Adobe Photoshop - Turn Off Need To Automatic Flatten Image

.
Sajnos az idő múlásával kopik a workaround-találási hatékonyságom. Az alábbi sztorival szégyenszemre több menetben elég sokat küzdöttem, kezdve avval, hogy már a Google-kérdés megfogalmazása sem volt triviális fáklyás menet. Lehet, hogy érteni kéne legalább egy kicsit a Photoshop-hoz? ;)

Kottás videóknál rengetegszer (kottaképtől függően akár többtízszer) copy & paste-elek pici képi elemet, olykor némi közbülső transzformációs feldolgozással is egybekötve, mindezt alapvetően billentyűzetről: bele is halnék, ha egerészni kéne, nem vagyok én macska.

A probléma az, hogy a paste után (ám transzformáció elött) azonnal képződik egy új layer, egyrészt nagyon helyesen, hiszen egyszerre kell a régi layer úgy ahogy van, illetve kell az új layer a másolt képi elemmel amin opcionálisan megcsinálom a transzformációs feldolgozást. Igen ám, de miután minden szükségeset megteszek az új másolt képi elemmel, a nyakamon marad az új layer, minden addicionális nyügével (új másolásnál felugró figyelmeztető okézandó dialogbox, ami halálba idegesíti a usert ugye).

Gyári workaround a layerek egyesítésére (amikor már nincs szükség külön layerekre) a "Flatten Image", amire defaultban ugyan nincs shortcut key, de ilyet csinálni semeddig nem tart (nálam F9).

A baj evvel a megoldással csak az, hogy mivel olyan sokat copy-paste-lek és párhuzamosan türelmetlen vagyok a gyorsasági igény miatt, ez az a plusz - feleslegesnek érzett - "overhead" F9 megnyomása néha elmarad és jön a pofára esés a figyelmeztető dialogbox-szal, amit rühellek.

Felmerül a kérdés: hogyan kéne megszüntetni az F9 megnyomásának szükségességét? 

Én ostoba, sikertelen IQ-vadász többször neki estem a netnek, kuglival, hogy ki hogyan kezeli a problémát, és soha senki közelébe nem járt egy elfogadható megoldásnak a kapcsolódó problémafelvetéseknél - mintha csak én csinálnék kottás videókat :D:D:D:D.

Ahelyett, hogy gondolkodtam volna egy picit.

Ugyanis a megoldás annyira pofonegyszerű, hogy szinte fáj. 

Sajnos észre kell vennni, hogy

(1) A Flatten Image kikerülhetetlen követelmény a layer-duplikálás jóságai miatt

(2) A szoftver - Photoshop - sohasem tudhatja mikor kellene kiadni automatikusan egzaktan az F9-es Flatten Image-t. A periodikus kiadás sem megoldás értelemszerűen, hiszen transzformáció közben nem szabad, hogy kiadódjék.

(3) Viszont kardinális kérdés, hogy a copy & paste, meglegyen két shortcut key-ből (ne kelljen harmadik, ugye, amit el tud felejteni a user és ezáltal megszívja).

(4) Paste után semmiképp nem jó a Flatten Image, hiszen akkor a transzformációs lehetőség is elveszik.

Megoldás: Ctrl+C elé kell egy Flatten Image egy Photoshop Action-ben (funkciógombra rávarrva), hiszen, ha másolok akkor tuti nem akarok transzformálni semmit és egy opcionálisan háttérben kiadott Flatten Image minden problémát megold.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése