Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2016. május 29., vasárnap

A nagy személyiség teszt

.
http://www.16personalities.com/hu/

Lassan 6 éve, hogy klaszterezési slágertéma volt dr.Helen Fisher társkeresős kérdőíve itt a blogon. Ha jól gondolom  én voltam az első, aki publikáltam magyar nyelvű környezetben a teljes kérdőívet meg foglalkoztam az egész kérdéskörrel. Tőlem vették át sokan (olykor helyesírási/elütési hibákkal együtt) mások is, nekem csak a magas oldal-letöltési számot meghagyva :D:D:D:D

Emlékszem nagyon jónak tartottam a kérdőívet annó, merthogy
* szeparált csoportokat képez
* jól szeparál/klaszterez
* a csoportba tartozók jól érzik magukat a csoportjukban.

Na ez az új személyiségteszt hasonlóan nagy dobásnak ígérkezik (aminek linkjét e blogon is kommentelő Foeniculumtól kaptam: köszönet érte ezúton is).
+ Még abban is hasonlít dr.Helen Fisher kérdőívéhez, hogy nehéz kérdések vannak benne (többféleképpen értelmezhető, végiggondolható nem is egy).
+ Abban is hasonló, hogy 4-es tagolást használ ez az új is, de a személyiségeket már 4x4=16 különböző csoportba képezi le.

Én "védőügyvéd (INFJ)" lettem. És bár alapvetően jól érzem magamat benne, ez inkább a hitelességnek szól (jól lettem klaszterezve), semmint az én vágyaimnak. First look-ra én inkább talán a népesebb "védő"-khöz tartoznék leginkább a 16-ból, ami védőségre nyilván esélyem nem volt ismerve karakterem részleteit.

Nem tudom hogy mennyiben öröm a legkisebb 1%-ba tartozni, kérdéseket biztos vet fel a dolog :DDDD De végül is sok szépet írnak erről a típusról, kétségtelenül szorult belém szerencsére némi altruizmus, hasonló karakterű személyiségek is izgalmasak, különösen Teréz anya. Ez mindenesetre sokkal jobb, mint mondjuk Donald Trumppal egy csapatban lenni :)

Az extrovertált-introvertált párosítással semmi gondom, abszolút logikus a csúszka közöttük.
Rám nézvést nézve a dolgot: lehet, hogy 72%-nál is introvertáltabb vagyok :) Persze, ha a levlistázás, fórumolás, blogolás extrovertáltságnak is beszámítható akkor végülis lehet reális a 72% :)

Az intuitiv-realista szembeállítást már kevésbé érzem telitalálatnak. Önmagában is engem nézvést is problémásnak érzem.
Önmagában azért problémás, mert nem érzem annyira diszjunktnak a két minőséget, mint a fenti párosításnál. Bőven érződik számomra átfedési lehetőség közöttük, ami ekvivalens avval, hogy az összegük 100-nál több is lehetne.
Rám nézvést a dolgot: sokkal többször megkaptam az orcámba életem során, hogy realista vagyok, többször is, mint szerettem volna, ehhez képest a 36% eléggé karcsúnak látszik. Én magam is szeretek ugyan intuiciómra támaszkodni, de úgy vélem, alkatomból kifolyólag messze nem ilyen hangsúlyos mértékben.
Viszont épp ma hívták fel a figyelmemet, hogy kívülről látszik bennem a tárgybeli "intuitivitás", és ha például a párkapcsolataimra "realistán" visszanézek ott például közel 100%-ban intuitiv voltam, mondván a szerelmet nem jó patikamérlegen, pláne fejben előre lejátszva "realistán" mérlegelni, vagy ha van ilyen a társkeresésben, az ne nálam legyen. Mondjuk estem is pofára többféle értelemben is, de azt mondom így volt jó.

Logikai és elvi beállítottságú párosítás. Ez megint egy kevésbé sikerült páros az én értékelésemben. Főleg azért, mert kitűnően muzsikálhatnak együtt, miközben a szélső értékek kerülendők. Az is baj, ha az elv felülírja a logikát ("szemellenzőség" csapdája), az is, ha a logika felülírja az elveket ("kiüresített részletek"-ben elveszés csapdája). Probléma az is, hogy elvek ott is lehetnek, ahol a logikának kevesebb területe van (nem tudnak konkurálni egymással). Ahogy egyébként a logikának kedvező területeken meg kevesebb "elv"-i lehetőség lehet a pályán.
Rám nézvést nézve a dolgot: magamat is az elvek emberének tartom, de ennyire talán nem "száműzöm" a logikát ahogy kijött az értékem a teszt során. Annyira gyenge eredményt kaptam, hogy talán még politikusnak is elmehetnék, pedig kevés dolog áll távolabb tőlem. ;)

Tervező-kutató párosítás. Ez már jól sikerült párosítás, mégha nem is szereplek benne jól. Sokat megélt informatikusként, ha nem is így születtem, de végül sokkal inkább tervező lettem, mint kutató. Alkatom szerint is inkább tervezek, "kidobva esetleg a gyereket a fürdővízzel", semmint kutatok kockáztatva a "semmibe divergálást". Nyilván akkor tervez jól az ember, ha egyrészt jól vágja fel a problémateret (hogy "megmaradjon a gyerek"), másrészt megfelelően tud dinamikusan reagálni a történésekre, hiszen az élet a jó terveket is felül tudja írni. És nyilván akkor kutat jól az ember, ha célratartási fókuszt tudja tartani az ember, stresszmentesen (és ez sajnos nem én vagyok valóban).

Öntudatos-óvatos párosítás. Ez inkább jó, mint rossz párosítás érzékelésemben. Merthogy minél inkább öntudatos valaki annál inkább leselkedik rá óvatlanság veszélye. Míg minél óvatosabb valaki, annál lassabban, meg kételkedve járja az öntudatosság útját.
Rám nézvést nézve a dolgot: tekintve mennyi "skrupulus" volt bennem eddigi életem során, talán még hízelgő is rám a 40% öntudatosság.

Érdekes lehet még a 16 személyiségtípus népességbeli eloszlása:
“Építész”: 2%, a nők között különösen ritka ez a típus: 0.8%.
“Tudós”: 3%
“Parancsnok”: 3%
“Vitázó”: 3%
“Védőügyvéd”: 1%
“Mediátor”: 4%
“Főszereplő”: 2%
“Kampányfőnök”: 7%
“Logisztikus”: 13%
“Védő”: 13%
“Vezető”: 11%
“Konzul”: 12%
“Virtuóz”: 5%
“Kalandvágyó”: ?%
“Vállalkozó”: 4%
“Szórakoztató”: ?%

Érdekes mondatok vannak más egyebek mellett a kiértékelésemben. Örülnék, ha csak a negyede igaz lenne rám valamennyire.Az 5.pont rendesen mellbevágott, hiszen data scientistként nem engedhetem meg magamnak a tények és logika bárminemű mellőzését. De jobban belegondolva például a blogolásomba, fórumolásaimba valóban sokszor a legerősebb üzenetet keresem a legjobban védhetővel szemben, azon az alapon is, hogy mások meggyőzése abszolút nem érdekel semmilyen szinten sem.

"...az INFJ-k nem csupán álmodozók, hanem céljaikat megvalósítani képes emberek, akik hosszantartó, pozitív hatást tudnak gyakorolni környezetükre."
"Az INFJ-kben közös, hogy nagyon különlegesen keverednek bennük a személyiségjegyek: bár halkszavúak, igen szilárd véleményük van dolgokról és fáradhatatlanul küzdenek azért, amiben hisznek."
"Eltökéltek és erős akaratúak, de csak ritkán használják energiáikat személyes célokra - kreativitásukat, képzelőerejüket, meggyőződésüket és érzékenységüket nem valamiféle előny, hanem az egyensúly megteremtésére használják."
“Minden embernek el kell döntenie, hogy a teremtő önzetlenség fényes útját járja, vagy a pusztító önzés sötét sikátorait.” - Martin Luther King
"Beszédük inkább humánus, mint a logikára és tényekre épülő."
"INFJ-knek néha kell egy kis magány ahhoz, hogy leeresszenek és újratöltődjenek és hogy ehhez hirtelen, látszólag minden ok nélkül a háttérbe kell húzódniuk."
"Nagyon fontos az INFJ-knek megérteni, hogy magukra is vigyázniuk kell! Meggyőződésük szenvedélye olyan szinten túlhajthatja őket a töréspontukon, hogy teljesen kimerültté, feszültté válhatnak, sőt, meg is betegedhetnek."



2 megjegyzés:

  1. Ugyan már régi a cikk, de nagyon hasonló eredményem lett nekem és a fiamnak is. Érdekes, hogy állítólag csak 1% tartozik ebbe a csoportba. Annak ellenére jött ez ki nekem, hogy ápolónő vagyok, tehát én is inkább a védőre számítottam. Rendkívül határozott anyukámnak pedig a vezető jött ki eredményül, ami teljesen igaz is rá. Talán mégsem minden teszt légbőlkapott. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klári ennek a kommentednek is nagyon örültem, nagyon köszönöm. Én nagyon hiszem azt, hogy ez egy értékes jól megkonstruált teszt. Nyilván nem tökéletes. De például könnyű valóságközelien jól kitölteni és az eredmény is közelíteni fog a valósághoz. Kell-e ennél több? :)

      Törlés