Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2010. július 27., kedd

Dr. Helen Fisher mint a szerelem "brittudósa"?

-
Dr Helen Fisher emlékezetes név számomra. És talán e blogot követők is emlékeznek a nevére.

Egy korábbi postomban - Társkeresés - Numerátorok - bővebben foglalkoztam - számomra nem kicsit meglepő - tevékenységével, Chemistry társkereső (módszertan) kapcsán.

Két apropó is adódott mostanság, hogy ismét elővegyem a személyét, sőt még az sem kizárt, hogy egy harmadik blogpostot is szentelek neki. Hihetetlen mennyire kicsi a világ, és mennyire összeér, ami összetartozik. De ne szaladjunk ennyire előre: csak szép lassan sorjában haladjunk...

Az egyik apropó a Nyitott Könyvműhely könyvkiadó. Ez a kiadó adta ki, az ezen a blogon is említett új Barabási könyvet, a Villanásokat. De ők adták ki Richard Dawkins újabb dolgait, köztük a tudományos objektivitást (szerintem) súlyosan sértő, elvakultan elfogult Isteni téveszmét. És ők adták ki Dr. Helen Fisher két könyvét a 2009-es megjelenésű iziben lefordított Te vagy az én páromat, illetve most a napokban, a 2004-es megjelenésű Miért szeretünk írást (szerelem témájában, tudományos megalapozás igényével).

Ha már kezembe került Dr. Helen Fisher ezen két könyve, nyomban rákerestem a neten a vele kapcsolatos magyar nyelvű találatokra. A kapott, nagyságrendileg 5.000, találat nagy része könyvkereskedéssel kapcsolatos (értékesítés, pénz, profit jegyében nem meglepő módon), így önkényesen szűkítettem a "helen fisher" antropológus blog-> guglis keresőkifejezéssel. A 87 találat második adagjába már az én korábbi istenháta mögötti eldugott blogpostom is befért, míg a teljes találati listára nem fértem fel, mondhatni jogosan, a jelentéktelenségem okán, pedig ugye Google-s blogmotort használok :o)

És nicsak a 87 találat első lapján milyen régi, ismerősen csengő nevet látok: Antalffy Tibor. Ő róla már megemlékeztem a Klímakatasztrófa előrejelzése blogpostomban. Nehéz róla - kb. harminc évvel fiatalabban - szólnom; a korkülönbség szem elött tartását meg a kritikai vonatkozásokat egyensúlyban tartva.

Ő az a 80 felé hajló, IQ-fetisiszta publikátor, aki a világvége-vallás (ön) felkent papjaként, inkvizitori lelkülettel osztja az észt a honlapján. Régen az inkvizitorok Giordano Brunot máglyára vetették, neki már csak "szégyen padra" ültetés lehetősége maradt mára (mivel a megégetés nem támogatott tevékenység), néhány magyar tudós nagy megkönnyebülésére. Használati utasítás személyéhez és írásaihoz, hogy világhálóról tendenciózusan összeválogatott előrejelzéseit érdemes nagyon komoly szkepszissel olvasni.

Na ez az idős férfiú bírta a blogján - ráadásul nemrégiben - de mindenféle forrás- és forrásdátum-megjelőlés nélkül publikálni, Dr. Helen Fisherről az alábbi postot (nem tudom meddig él a link, ugyanis a "mester/guru" gyakran szed le rak fel így-úgy módosítva írásokat.)

Szereleméhség

Az alábbi kezdő és záró sorokat a postból külön kiemelem ide, örök mementóként, hogy a vérbeli "brittudósi" mentalitás búlvár szenzációhajhász, egyszerűsítő majd kivetítő/általánosító konkludálása mire nem képes. ;) És ami még megdöbbentő, hogy a blogján hozzászólók ehhez hogyan tudnak asszisztálni. Én a magam részéről csak sajnálni tudom az ilyen embereket, akik a szerelemből ennyit bírnak felfogni és a hormonmolekuláknak ennyire a rabjai.- Másik oldalról megközelítve, azért merülnek fel izgalmas alkérdések: Pl.: mennyire tud hiteles lenni egy katolikus pap egy szerelmes fiatal pár esketésénél. Vagy aki próbálta már például a gruppenszexet is, - mint például Antalffy Tibor is, aki büszkén hirdeti magáról, olvasói érdeklődést kielégítve(?) -, az többet tud a szerelemről? ;)

"A szerelem az éhség és a „mániás-megszállottság rendellenessége” kereszteződése, de én inkább azt mondanám, hogy szexualitással kapcsolatban kiváltott ideiglenes, egzaltált állapot.  Valójában olyasmi érzés, mint a csokoládé majszolás. A szépség pedig a szerelmes ember szemében nem sokat nyom a latba....Ezek után már csak egy kérdés maradt: Mi a fenének akarnak a nők állandóan szerelmesek lenni?"

Persze a nagy kérdés, hogy az én olvasatomban (fentiek miatt is) "brittudós" Antalffy Tibor által vesézett Dr. Helen Fisher mennyire "brittudós"? :o) És igen, jogos a felvetés. Ez adja a Helen Fisherrel való foglalkozás második apropóját.

A pornó gyógyítja a tesztoszteronhiányt

Ebből is idézek, akkor:

"Tanulmányában Helen Fisher az interneten korlátlanul, és jórészt ingyen hozzáférhető pornót ajánlja hormonkezelés és gyógyszerek helyett. A pornó megemeli a nézőjének dopaminszintjét, ami jótékony hatással van a férfi nemi hormon termelésére, és így a természetes öregedési folyamattal járó tesztoszteronhiány ellenében hat."

A cikkből a kedvencem az első komment:. :o)

"De jó.. szóval akkor az, hogy mindenki pornót néz, az az emberek természetes öngyógyítási folyamata.. ó, köszönjük, internet, hogy ezt az áldást elhoztad nekünk."

Hát bizony - ha csak az index.hu nem ferdített el valamit nagyon - meglehetősen árnyalja a képet az egyre menőbb tudósnak számító Dr. Helen Fisherről. Nekem két problémám van a tudós hölgy fenti ajánlatával:

(1) Bár érdemes meggondolnia az embernek, hogy milyen vegyületek beadását engedi meg a szervezetébe, azért azt nem lehet kijelenteni, hogy minden ilyen tevékenység ördögtől való és üldözendő és f-e-l-t-é-t-l-e-n-ü-l keresendő alternatív, "természetes" módszer.

(2) Ha már pornót ajánl egy tudós, akkor részemről az a minimális elvárás, hogy a szokásos közismert szlogent is hozzátegye az illető: "a kokázatok és mellékhatások vonatkozásában tájékozódjon!" Nem akarnék abba a hibába esni (fordított irányba), hogy ha valaki pornót ajánl, akkor én meg kijelentsem, hogy a "pornó káros". Kevésnek érzem magam ilyen végletes és ex cathedra kijelentés megtételéhez. Azt azért megemlíteném, hogy a pornó az én olvasatomban és nagy általánosságban, egy negatív végösszegű játék az összes résztvevő számára. Ahogy a horrornak, úgy a pornónak sem láttam sose semmi - értelmes hozadékot adó - értelmét, a magam életében. A tesztoszteron szintemmel meg majd csak elboldogulok valahogy.

Lassan elérkeztünk e blogpost lényegi mondandójához. Mit üzennek a fenti baklövések egy adatbányász elemzőnek?

* Mindig lesznek izgalmas,érdekes, jól feltett kérdések. Mindig hordozhat magában érdekességeket annak kutatása, hogy mi korrelál mivel és mennyire. Ez jó hír. És bőven adhat jobbnál jobb elfoglaltságot. :o)

* Mindig óvatosan kell bánni a következtetések levonásával. Törekedve az igazságra, definiálva a kontextust, megadva a pontosság/érvényességi határokat. Az én olvasatomban egy adatbányász elemző számára végzetes csapda lehet (ha nem figyel rá tudatosan), hogy az újszerűségért és érdekességért (mondhatni szenzációért) nem szabad az 'igazságot' egy picit sem beáldozni.A szenzáció(vadászat) hozhat pénzt, olvasót, dicsőséget, de könnyen oda lehet az ember hitelessége (lásd Antalffy Tibor blogját).

* Az adatbányászati elemzés folyamata, az azt lezáró végső prezentáció és a nyomában következő lehetséges stratégia-alkotás borzasztóan nehéz és kényes folyamat. (Mi növeli a tesztoszteronszintet és nézzünk-e ezért pornót). Elsősorban, akkor ha az adatbányász beszállító m-i-n-d-e-n-t szállít. Vet fel érdekes kérdéseket (most elkanyarodva a szerelemtől és hormonoktól), ha a beszállító a "stratégia" részeként további adatbányász-kutatásokat lát szükségesnek finanszírozni.

Én továbbra is kitartok abbéli véleményem mellett, hogy Dr. Helen Fisher Chemistry-s - korábbi blogpostomban vesézett - társkeresős módszertana, megalapozott, ígéretes, méltánylandó módszer egy jó cél érdekében, ami megérdemli a végiggondolás fáradságát. Igen, maximálisan el tudom képzelni, hogy a hormonok jó "magyarázóváltozók" a sikeres társkeresés prediktálásához.

Míg a szerelem hormonmolekulákba való erőszakolása nem vezethet máshoz, mint a Dawkins-féle "Isteni téveszme" tévelygésekbe. Én nem vitatom, hogy ez divatos irány, meg vannak követői, pláne a fanatikus evolucionisták között, de én maximális szkepszissel és ezzel párhuzamosan szánakozva nézem ezeket a történéseket.

Társkeresés és adatbányászat témát érintő blogpostjaim:
Társkeresés adatbányász alapokon
Társkeresés - Numerátorok
Dr. Helen Fisher mint a szerelem "brittudósa"?
Dr. Helen Fisher kérdőíve társkereséshez
Dr. Helen Fisher - Zárszó
Társkeresés adatbányászati támogatással
Beszéd, mint a sikeres párkapcsolat prediktora?
COMMENT:COM: "Házasság első látásra"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése