Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2016. március 29., kedd

Focimeccs-kimenetel előrejelzése

.
Magyar-horvát - Utóbeharangozó és értékelő

A fenti friss blogposzt és kommentben generálódott egy-két aspektusa okán, a legjobb elveimet félretéve írok egy pársoros blogposztot a focimeccs-kimenetel(H,D,V) előrejelzése témájában.

Különösen az ad nagy aktualitást a témának, hogy nemrég volt a norvég-magyar selejtező rájátszás,  amit két nyert meccsel hoztunk le (és jön nem sokára maga az EB).

Állítom k-i-t-a-l-á-l-h-a-t-a-t-l-a-n volt ez a norvégok elleni győzelmünk (Publikusan és könnyedén elérhető ingyenes információkból. Bár szkeptikus vagyok, hogy létezhet-e előrejelzésre alkalmas elég jó dataset, legyen akármennyire drága/fizetős; most kizárólag erre a norvég-magyar párharcra fókuszálva).

Állítom kitalálhatatlan volt az egyébként jó sportszellemű (lásd női/férfi kézilabda) norvég 180 perces totális mélyrepülés. Mintha a magyarok nyernének a norvégek ellen 10-ből 8-szor és nem fordítva.

Minden a (kettős) magyar siker ellen szólt (én két fillért nem tettem volna rá),
- a magyar selejtezői  (közvetlen) előzmény sikertelensége,
- A túlórázásra kényszerűlés elképesztő leépítő jellegű pechsorozata, amikor másoktól függtünk már (pl.: "utolsóperces" nekünk hátrányos gól és társai)
- norvég-magyar (közel)múlt,
- norvég stílus nem komálása,
- Storck kapitány nem túl meggyőző, sikerkerülő debütálása,
- problémás előzetes megnyilatkozásai ("nem az én érdemem lesz, ha győzünk" típusú beszólásai és társai),
- itthoni sok esetben jogos foci-ellenes, hogynemondjam ellendrukkerségig menő légkör (pl.:: stadion-építés meg gyenge nb1 kapcsán),
- nem túl acélos fizikai és mentális csapattényezők,
- tervszerűségre, véleményaggregálásra alkalmatlan magyar közeg megspékelve kisstílűséggel (hazai edzőszakma erősen túldimenzionált sértettsége, Bognár Görgy beszólásai, stb.)
- teljesen jogosnak látszó norvég nagymellény, ahol még a véletlen, sikerforrás-tényező lehetősége sem látszott sehol sem.

Mit tekintenék én megfelelő előrejelzésnek? Ha az oddsok szerinti 33%-33%-33%-os két meccsből stabilan hozni lehet 1 találatot (amiért ugye a tippmixen is fizetnek, lévén ilyenkor 2 felett van az odds minden kimenetelre.) Amit aztán persze lehet projektálni nagyobb odds-verziókra, kötéses kivitelezésben. Azért ez így elsőre nem is hangzik olyan lehetetlennek :)

Mi kellene ehhez a megfelelő kimenetel-előrejezéshez? Minimum két dolog az én felfogásomban (és én sajnos egyikkel sem rendelkezem).

(1) Érteni a focihoz, olvasni a pályán történteket és ennek adatait adatbázisba tölteni. Ugyan sok ilyen drága adattöltő és -elemző szoftver van, amikről elhiszem,hogy támogatják az edzők munkáját, de előrejelzési erejükkel kapcsolatban én szkeptikus vagyok a túl nagy és kezelhetetlen big data zaj miatt (jelentős missing value mellett ráadásul). Ha van terület, ahol nehéz megélni domain-specifikus tudás nélkül az a foci, szvsz.

(2) Datasetemet két lényegi dolog/aspektus köré építeném
(a) káros és hasznos mentális és fizikai energiák elégetése (rövid és hosszútávú kudarctűrés, bírói hibák, pl.: kényszerítőzés, háromszögelések, technikai fölény/hibák miatt elvesztett játékos-súlyozottan összegzett energiák vagy másik oldalról motivációk, akarat-rákényszerítés az ellenfélre, stb.)
(b) a focicsapat 11-re mint hálózatra gondolok, ahol a csapattagok között kohéziós erő működik ("csapatmunka", "csapategység"). Mennyire bontható ez meg, minek hatására, mekkora kilengésekkel. Megfordítva mennyire alakítható rugalmasan taktika szerint.

E két területen érzem a legnagyobb potenciálját a legerősebb magyarázó változók gyűjtésének.

Én egyébként érzésre/intuitive azt tippelem, hogy nem maradunk pont nélkül a három EB csoportmeccs során, sőt szerencse esetén (amivel eddig hadilábon álltunk), még akár tovább is juthatunk a csoportból. Én inkább erre fogadnék, mint arra, hogy csúnyán kizúgunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése