Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. június 13., kedd

Török Gábor: "Elvileg Andorra is nyerhet ma este"

* Török Gábor Facebook-kommentben írta: "Elvileg Andorra is nyerhet ma este", arra a Facebook-posztra, hogy "Cas Mudde szerint az ellenzék - elvileg - nyerhet 2018-ban Magyarországon".
* Számolt be cikkben a 444.hu .
* Ennek nyomán született a meccs után egy szeka-blogposzt, "Nekünk Andorra la Vella kell!" címmel.

Most túl mindenféle ironizáláson (pl.: Schiffer András: "Gábor! Mindig bejönnek a jóslataid?"), van egy érdekes aspektus. Ami nagyon nem vet jó fényt Török Gáborra, a konkrét tévedésen felül sem, akkor sem, ha "csak" poén.

Ez az érdekes apektus az időtényező...

Ugyanis egy focimeccs 90 percig tart, míg országgyűlési választásos kampány meg 1 évig.
+ 90 perc alatt sok minden lehet, ahogy Andorra is elkapott minket, illetve ahogy mi elkaptuk a tavalyi EB-n a nálunk erősebbnek vélt Ausztriát.
+ Nyugodtan ide lehet érteni azt is, hogy a nívós bajnokságokból beérkező túlterheltebb osztrák játékosok ellen a kipihentebb, pozitív kiéhezettségi/önbizalmi spirállal rendelkező magyarok az első fordulóban elkaphatták váratlan módon nagyon is a fonalat a győzelemig vezető úton.
+ Közbevetés: külön elemzői csemege a norvégok elleni kettős győzelem az EB-kijutáshoz.

Ugyanis a lényegi állításom, hogy hosszú távon a pénz/erőforrás a domináns, nem a váratlan meglepetések prolongálódása. Ami "erőforrás"-ba persze beleértem a tudást, kultúrát, beágyazottságot.

A fociban tehát az itthoni előrelépéshez ezért kevés a pénzkötegek puszta elégetése a korrupció ösvényein, nívótlan akadémiákkal / bajnoksággal, kicsi érdeklődéssel / közönséghangulattal, nullához közelítő piaci folyamatokkal.

Illetve a politikában ezért tud kevés lenni a tudás, szemben a pénzzel és társadalmi beágyazottsággal. Most függetlenül a migránskérdés konkrét értékelésétől, azt azért lássuk be, ha csak ez tud a legnagyobb közös nevező lenni pro és kontra, azért az nagyon szomorúan kijelöli a szembenállás legdurvább frontvonalát.

Országgyűlési választásoknál is lehetséges (volt) meglepetésről beszélni: 2002-ben majdnem láttunk egy brutális léptékű fordítást országgyűlési választásoknál (két forduló között, a híres Rákay Philipes "1.5-2 milliós" Kossuth téri tüntetéssel), de az is csak "majdnem" maradt. Miközben ma már egyfordulósak a választások, "pénzkímélésből".

Szerintem a jó analógia nem Andorra és 2018 között van (és ennyiben Török Gábor nagyon mértéket vesztett, szvsz), hanem egy kis csapat bajnokságnyerése és/vagy BL+következő bajnokságban talponmaradása kontra 2018. Lásd ugye Leicester-t a Premier League-ben, 2016&2017 bajnokságok éveiben!

Egyetlen brutális transzfer nyomán A Leicesteres N’Golo Kante-t megvette a Chelsea, 30 millió fontért, 2016 nyarán közvetlenül a Leicester váratlan bajnoksága után -> "mindössze" a Chelsea bajnok lett 2017-ben, miközben egész évben a Leicester kiesés szélén táncolt, korábbi sikeredzőjét meg csúnyán eltávolították (hiába volt egyébként szép BL-menetelés)

Tanulságok:
* Szét kell választani az adhoc kilengést és a közép-/hosszútávú stratégiai minőségtől. Andorra esetében csak "adhoc" váratlan meglepetésről beszélhetünk. Míg az itthoni 2018-as országgyűlési választás totálisan "ortogonális" minőség.
* Abban a pillanatban, hogy egy kiscsapat kiugró eredményt produkál, a nagyok lerabolják a kiscsapatot. Ugyanilyen analógia a politikában, az én értelmezésemben, a Momentum NOlimpia protest-kezdeményezése, ami egyfelöl kiugró/meglepő esemény volt, másrészt hosszútávon semmit nem garantál önmagában, a befullasztott társadalmi párbeszéddel, illetve a párhuzamos mainstream-lejáratásokkal. A pénz/erőforrás dominanciája hosszú távon az erős, talán legerősebb(?), magyarázó változó szerepét megtartja.
* Tágabban nézve tehát egy-egy kilengés után beindul a visszacsatolásos szabályozás a teljes rendszerben. Persze sportban is, politikában is csak alapjáraton, "normál" üzletmenetet feltételezve.
* Tudni kell elemezni rövid és hosszú távon egyaránt: a Leicester látnivalóan nagyon elszámolta magát, ahogy Török Gábor is a teljes kontextust tekintve.
* Tudni kell mi a siker titka és mi okozhat látványos sérülést. Ahogy Kövér László elbizakodott "köteles beszéde" alapvető és magyarázható Fidesz-hiba / beszedett mélyütés volt 2002-ben, ugyanúgy évtizedek óta nem tudnak elemezni sikert/kudarcot, jó/hibás trendeket, rövid/hosszú távok egyikén sem, a labdarúgás pozicióban lévő hazai korifeusai.
* A kiugró eredmény és annak időbeni stabilizálódása ritkán jár jegyben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése