Magamról

Saját fotó
Főiskolai, majd egyetemi diplomamunkáimtól kezdve világ életemben, adatok, adatbázisok, adattárházak (leginkább Oracle) környékén mozogtam. Mostanság adattárházasként, adatbányászként élem napjaimat.

2017. február 14., kedd

Go Angol: A 7 nyelvtanártípus, akitől menekülj!

Jelentősen átdolgozva, bővítve: 2015.február 5-én. 10:00-kor.

I-s-z-o-n-y-a-t beképzelt és egyúttal bullshit mondvacsinált problémákkal teli cikk van a neten, rettenetes kísérő sorokkal tálalva, a GO Angol tulajdonosától, vezető tanárától, éceszgéberétől, Fekete Gábor-tól. Az implikáló Salusinszky-cikkről én is azonnal megemlékeztem itt a blogon:

KÍSÉRŐSOROK:

A múlt héten a Magyar Idők-ben, ahonnan az index.hu is átvette,  Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke kijelentette:

"Nem hatékony a nyelvoktatás, és sok esetben nem elég jók a nyelvtanárok, akiknek gyakran nincs élő kapcsolatuk a nyelvvel."

Bingó! Örülök mindig, ha "magasról" is van, aki ki meri mondani azt, amit évek óta "kiabálok". Én ezt "alulról építkezve" évek óta mondom, hogy bizony az angoltanárok 90%-a alkalmatlan a feladatára. Mindig hozzáteszem: nem kell hozzám jönni, nem én vagyok az egyetlen jó angoltanár, de a 80%-uk még angolul is alig tud, nemhogy tanítson... Ja, de várj: ezek a tanárok bizony Téged veszélyteztetnek a hihetetlen hülyeségeikkel...

Rosszabb esetben már ilyen tanártól származó rossz előélettel és rossz alapokkal kezdtél bele a GO! Angolba, mire rám találtál, jobb esetben nem. Nagyon sokan jelzik, hogy borzasztó sok csalódás után kötöttek ki nálam a GO!-ban.
CIKK:
A 7 tanártípus, akitől menekülj!
Mik azok az árulkodó jelek, amiből már az elején tudhatod:
Nem is érdemes vele elkezdened angolul tanulni!
11 éven keresztül vezettem egy hagyományos nyelviskolát....több mint 100 nyelvtanárral dolgoztam együtt és több mint 500-at felvételiztettem. Volt olyan, hogy egy hét alatt 20-at. Ez sem volt más, mint egy X-faktor vagy Megasztár válogató. Vicces és szomorú jelenetek, és néhány nagy felfedezett volt a válogatás eredménye. Tömegével jöttek el olyan "tanárok", akiknek valakik nyelvtanári diplomát adtak a kezükbe, de az angol tanításról, no, arról fogalmuk nem volt.

Nyelviskola vezetőként kiderült számomra: a magyarországi angol tanárok 90%-a alkalmatlan a feladatára.  De Te, ha tanárt akarsz választani, akkor honnan tudd, hogy ki az, akitől AZONNAL MENEKÜLJ? Ki az, akivel nem indulhatsz el ezen a hosszú úton? Épp elég nehéz ez anélkül is, hogy valaki még hátráltatna is.

1. típus: az UNALMAS! Nem fogsz vele megtanulni angolul.
2. típus: az ÉRTHETETLEN! De ha nem érzed, hogy "Igen, értem, hát így kell!", akkor ne is vesztegesd az idődet arra a tanárra.
3. típus: a "LEGOLCSÓBB"! A legolcsóbb tanár Neked mindig a legdrágább tanár lesz.
4. típus: aki MAGYARUL BESZÉL ANGOLUL! Én még soha, ismétlem SOHA nem találkoztam olyan JÓ TANÁRRAL, akinek csapnivalóan rossz lett volna a kiejtése. Kb. olyan gyakori, mint a rózsaszín elefánt.
5. típus: "FELSŐFOKOT NEM VÁLLALOK!" Rossz hírem van. Minden angol és amerikai legalább felsőfokon beszél angolul. Azokról a tanárokról, akik ezt a mondatot kimondták valaha, MINDIG és kivétel nélkül bebizonyosodott, hogy hát bizony nem csak felsőfokot, de bizony alapfokot sem kellene vállalnia.
6. típus: "ÚGY CSINÁLJUK, AHOGY TE AKAROD!" Természetesen az nem gond, ha megbeszélitek a céljaidat, sőt. Az sem baj, ha kéred, hogy mikkel foglalkozzatok.
7. típus: a SUNYIZÓS: A tanár házában volt az óra. Megmutatta neki a kiskutyáit, mesélt róluk magyarul, hogy melyiknek éppen melyik oltás esedékes. Aztán csörgött a telefonja, egy 10 percet beszélt rajta. Leültek angolozni. 20 perc múlva a tanár mondta, hogy na akkor mára ennyi. 4000 Forint lesz. Paff.
* Fekete Gábor kényelmesen kimazsolázza magának, a számára kedves, prekoncepciójába illő mondandót, hogy elsüthesse a nem is annyira bújtatott marketingjét. Miközben ordít az inkriminált cikkből, hogy ott a "magas"-ban is óriási a probléma. Az egész téma egy megoldatlan problématenger immáron minimum rendszerváltás közel 30 éve óta, amit mellesleg GoAngol-lal sem lehet orvosolni, ugye, mondani sem kell. Lehet "emészgetni" az alábbi sorokat annak kapcsán mi folyik ott a "magas"-ban.

„A szakmában senki nem érti, miként lehetséges az, hogy a gyerekek a közoktatásban csaknem ezer órát tanulnak nyelvet, de nem képesek arra, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát az érettségiig.
...
A Magyar Idők tavaly év végén beszámolt arról, hogy az oktatásért felelős államtitkárság középtávú stratégiát dolgoz ki az idegennyelv-oktatás helyzetének javítása érdekében. Ehhez első lépésként felállt egy munkacsoport, amelynek feladata, hogy összeállítson egy problématérképet és megoldási javaslatokat fogalmazzon meg.
* Ha Fekete Gábornak a teljes szakmai világnézetét koherensen kéne bemutatni, nagy bajban lenne, nyilván ezért "mazsolázgat" csak. Mennyivel tisztességesebb dr.Makara módszere, aki teljeskörű betekintést ad publikus könyvek/médiumok formájában, még szakirodalmi hivatkozások szintjén is(!), a saját boszorkánykonyhájába.

* Óriási hangzavar, egymásra mutogatás, acsarkodás, na az van a "túloldalon". Milliárdokat dobott már ki az ablakon csak a legutóbbi most regnáló rezsim is, EU-s és magyar költsgévetési forrásból egyaránt, több menetben is. Lásd a blogon már többször elemzett "diplomamentést", amit ugyanúgy "hatékony" nyelviskolák próbáltak abszolválni, aszimptótikusan nullához közelítő  performanciával. Szégyen!

* Igen szomorú akár az, ha a magyarországi nyelvtanárok 90%-a alkalmatlan, főleg, ha neadjisten véletlenül hozzá kell csapni a Go Angol-t úgy cakkumpakk, ugye (mert az ellenkezőjét Fekete Gábor szavára kéne elhinni). És az is, ha egy nyelvtanár ilyet mer állítani esetleg erős felüllövéssel.

* Az én olvasatomban egyébként a
(a) tömeges nyelvtanítás egy nagyon nehéz feladat,
(b) orákulum senki kezében nincs, még a Go Angol kezében sem.
(c) Viszont, ha végre nem mindenki nyerészkedni akarna tömegek nyomorán, mint a Go Angol is teszi egyébként. Meg a regnáló politikai rezsim. Meg leülnének konszenzusra jutni érdemi témában potenciálisan erős (szakmai & pénzes) emberek, akkor akár mikrószkópikusan kis pénzből is óriásit lehetne lépni országos szinten is, megfelelő és karbantartott szótárak, egyéni tanulást segítő eszközök, etc révén. És persze, ha az odavezető út viszont nem ilyen görény sorokkal van kikövezve, mint Fekete Gáboré.

* Fejlett humorérzék kell az X-faktor és Megasztár analógiához. Bocsánat, de én ilyen sutkákon nem tudok nevetni. Ahogy a „úgy tűnik a Diplomamentő program utánpótlása hosszú időre biztosítva van” sutkán sem (nyelvoktatásos konferencia). Magam részéről inkább hányhatnékom van ezektől. Arrogáns beképzeltség csimborasszójának netovábbja, akkor, ha a hiteles problémamegoldás nincs mögötte (max. termékvásárlási ajánlat)

* Az unalom tényleg nem jó dolog, de semmiképpen nem perdöntő magyarázó változó a hatékony nyelvtanuláshoz, hiszen alapélmény - tipikusan nem-nyelvzsonglőr - sokunknak a hosszantartó erőfeszítés nehezen szabályozható élménye. Az sem mindegy hogy ki hogyan orvosolja az unalom elkerülését. Ha ilyen fentihez hasonló erőltetett poénokkal kísérletezik a nyelvtanár, attól ugyanúgy kell menekülni.

* Érthetetlen. Ezt én fals probémának érzem, néhány további szemponttal együtt. Akik engem kínoztak angollal, azokról angol tanulási hatékonyság szempontjából nagyon rossz emlékeim vannak. Viszont mindegyik érthetően magyarázott. A Go Angol is. Kivétel nélkül 100%-ban. Az, hogy mennyi hibával, mekkora hatásfokkal, mennyire céltérően, az viszont már egy teljesen másik történet.
És mindez talán projektálható az egész országra is, a nap mint nap olvasható kudarcok tükrében. Az ugyanis szép dolog, ha idegen  nyelv iránt affinis és/vagy abból megélni akaró emberek lazán, könnyedén, élvezetből, gyorsan megtanulnak, de a nyelvoktatási performancia fókuszában azon tömegek vannak, akik kínlódnak, kudarchegyeket szenvednek el, miközben nekik a szakmájuk mellett, "megélhetési nyelvtanulóként",  egy kötelező adó/overhead sokszor az idegen nyelv érdemi ismerete, presszióval/stresszel, negatív ösztönzéssel frusztrálódva, brutális erőforrásokat elégetve.
Egyébként kb. 8 angol nyelvtanár jut eszembe az elmúlt 20 évemből, amióta küszködöm a témával, lehet, hogy több is volt, csak kirostálódott az agyamból. Rendszerváltás elöttről, a nagy fluktuáció miatt, no meg mivel három idegen nyelvet tanultam (német, orosz, francia), volt másik kb. 10. A messze legrosszabbak - értsd emberileg is elviselhetetlenek - a Lingua of Schoolból meg a Doverből voltak, kivétel nélkül mind angolosok.
Itt kell elmondani, hogy hiába a nagy, több évtizedes, vergődési tapasztalatom, én még így is kis minta vagyok a nagy sokasághoz képest, statisztikai relevancia értelemben. Magyarán, ha én valamit nem tapasztaltam, akkor arról nem lehet kijelenteni, hogy nincs, csak azt maximum, hogy szubjektív véleményem szerint nem reális probléma.

* Olcsóság? Na ez a besz*rás, nem a gatyába rottyantás. Mintha bármiféle korreláció lenne a drágaság és jóság között. Mintha a pofátlan kókler törvényszerűen az olcsóság ruhájában tarolna. Az olyan görény lelkiismeretlen szélhámos, mint Timothy Ferriss-nek alapleckéje, hogy nagystílűen kell megvezetni az embereket.
És, ha már olcsóság, Fekete Gábor is beetetésen alapuló ritka ellenszenves üzleti modellt alakított ki, a nyelvtanulási kínoktól vergödő tömegek megkopasztására, folyamatos adóbeszedés formájában. Indokolatlanul drága, piacot tekintve n+1-dik (a négyzeten), nulláról fejleszett, sok nóvumot nem hozó termékeik alig-alig hatékonyabbak összességében, mint más módszerek (nemcsak a kifizetett pénzre gondolok, hanem nyelvtanulói órák időigényére is). De legalább le lehet hülyézni másokat, a saját módszer verhetetlenségének hirdetésével.
Ez az arrogáns beképzelt szemlélet nemcsak Fekete Gábor hibája, ő csak felvette azt a fonalat, ami amúgy nagyon jellemző  az angolul tudók durván nagy hangoskodó csoportjára. Érdemes megnézni, hogy képesek acsarkodni egymással fórumokon, ha szakmai kérdésben eltérő állásponton vannak, pont, mint a "kifinomult" gasztrobloggerek. A hozzám hasonló kínlódók meg néznek, mint Rozi a moziban, ha a szakértők nem értenek egyet sokszor alapnak tűnő nyelvtani kérdésben (vagy konkrét fordításban), akkor én mit kívülálló mit szóljak. És az angol nyelv nem egy rocket science, vagy közgazdaságtan/foci, ahol a laikusnak saját véleményének kéne lennie, "mindenki ért hozzá" alapokon.
Érdemes ezek után továbbmenni Fekete Gábor sorain, meg fárasztani magunkat általa?

* Kiejtés: dettó, mint az "érthetetlen". Minden angol tanáromnak nagyon szép kiejtése volt. 100%-ban ez számomra megint amolyan habosítás, ködösítés, figyelemelterelés valódi problémákról, Fekete Gábor részéről, ismételten csak kontrollálhatatlan vidékekről, szvsz.

* Felsőfokot nem vállalok. Na ez megint egy teljesen életszerűtlen dolog, amibe lassan 54 évem alatt sosem futottam bele. Miről beszél ez a jóember? Ki az a marha, aki egy ilyen tanárhoz elmegy nyelvet tanulni? Ez már Jávor Pál idejében is mosolyogni való filmes huncutság volt, amikor a tanár egy leckével jár előrébb a diáknál, a szerelem jegyében. Egy pillanat alatt kiderül minden nyelvtanuló számára, ha egy tanár ennyire homály.

* Úgy csináljuk, ahogy te akarod. Volt olyan nyelvtanárom, aki megmondta kerek perec ő tud angolul, neki van tanítási papírja, ő a diktátor, ne akarjak beleszólni módszertani kérdésbe, nem is hagyta sose, tényleg. Majd egyszerre tanított moslék egynyelvű angol nyelvkönyvből, meg iratott velem kétnyelvű szódolgozatot, amire nem tud(hat)tam felkészülni megtanulandó tananyag hiányában.
Sosem megyek többet nyelvtanárhoz, de ha mégis (mert például bíróság kötelezne rá [csak viccelek]), a legelső elvárásom, hogy úgy csináljuk, ahogy én akarom. Amit persze megvétózhat, és akkor mehet isten hírével.
És nem azért, mert én vagyok a világ közepe, hanem mert ÉN tudom 20 év angol kínlódásos tapasztalatával, hogy én hogyan működöm vagy nem működöm, én fizettem meg a felesleges körök árát/tapasztalatát, és mára már igen kevéssé vagyok kiváncsi újabb világmegváltó drága és felesleges körre (egyénre szabottság jegyében, ugye).

* Sunyizós. Nekem paradox a vázolt eset is belefér egyszer-egyszer, ha egyébként jó lenne a tanár. Ezért sosem rúgnék ki senkit. Megint csak abszolút fókusztévesztés a percre elszámolás. Az a baj, ismétlem, hogy én hatékony nyelvtanárral sosem találkoztam még. Csak olyannal, akiket egyébként emberileg amúgy kedveltem. Ettől még 99%-os bizonyossággal hiszem, hogy létezik értelmes nyelvtanulás a tömegek számára is, nemcsak idegennyelvből élni akaró bölcsészek számára.

Ami a Go Angolt illeti én senkinek nem ajánlom, mert ugyan nagy erőfeszítéssel készített, de teljesen elhibázott, szétfolyó koncepciójú termék-rengeteg. Az én problémáim, idevágóan:
- Rengeteg magyar nyelvű magyarázó videó van, végignézhetetlen mennyiségben. Akkora időpazárlás, hogy nincs rá magyar szó. Ezen az sem javít, ha magyar nyelvtanulók szempontjait figyelembe véve esetleg jó didaktikai sorrendben veszi az anyagrészeket, vagy, hogy a videó közepén van némi (értelemszerűen kontrollálatlan) tanulói megszólalás.
- Rendkívül gyenge/karcsú a szókincs
- Rendkívül gyenge a nyelvtan, elfedve, hogy sokkal több kivétel és specialitás van az angol nyelvben, a haladóbb szintek felé tartva. Nyilván lelombozólag hat egyben ráönteni a teljességet a diákokra, ezért spórolódik ki, no meg a termékfejlesztési költségeknek is nyilvánvalóan jót tesz.
- Brutális korlátai vannak a használhatóságnak, tananyag egyben láthatóságának, több irányú  megközelítésnek, offline kezelhetőségnek. Ez nemcsak Fekete Gáborék hibája. Alapvető módon nehéz feladat jó nyelvtanuló szoftvert fejleszteni.
- Az én legnagyobb fájdalmam a már említett "akciósan" beetetéses, "adóztató" üzleti modell, amiről már fentebb beszéltem. Az egésznek nyilvánvaló célja a nyerészkedés. Nyilván nem annyira, mint a "kamu nyelvoldalaknál", de végső összegzésben mégis roppant kártékonyan. Mindezt nyilván úgy, hogy blackbox-ba ugrik a vásárló, az első adótörlesztés kifizetésnél. Amin az se sokat javít, hogy állítólag van kp-s garancia is (nem próbáltam sose).
- Az egész Go Angol cucc arról szólna, hogy próbáljon meg alapvető automatizmusokat kialakítani a nyelvtanulóban, kevés szókinccsel, "szabályvezérelt" nyelvtannal (minél több szituációt lefedve). Azt senki ne várja  tőle, hogy a tévésorozatokat majd real-time módon eredeti nyelven fogja élvezni, a Go Angollal való átlagosan számolt 6-900 óra foglalkozás után.
* De módszertani/időhatékonysági értelemben én például dr.Makara módszerét sokkal ígéretesebbnek, pláne összeszedettebbnek tartom - csak éppen anyagilag az is durván szegregáló, meg ott is lenne bőven mit fejleszteni (legalább mégegyszer annyit, mint az elmúlt évtizedekben). De legalább az iránya sokkal jobb, pláne a tömeges taníthatóság szempontjából.
Ha csak az anyagi oldalra vetítve vizsgálódunk, és arról van szó, hogy többszázezret kell költeni egy nyelvoktató termékre(termékcsaládra), még akkor is dr. Makara jön ki sokkal jobban, mind belefektetett szellemi és fizikai munka, mind belőle hasznosítható érték szempontjából, alapfokú nyelvi automatizmusok hatékony kifejlődése szempontjából.
Ahogy egyébként Gaál Ottóét is nagyságrendileg jobbnak tartom, ráadásul emberibb léptékűnek is, költséghatékonyság, poliglottság szempontjairól már nem is beszélve.
- A Go Angolnak én egyetlen előnyét tudtam felfedezni. Ha már valaki sokat adózott termékvásárlás szintjén, akkor relatíve olcsón (pár ezer forint, egész életre szólóan), relatíve nagy tanulói haszonnal vehet fogalmazás/fordítás-javító szolgáltatást (nyilván nyelvvizsga-centrikusan kell ezt érteni, nagyobb átfutási időkkel). Ezzel, szvsz, abszolút versenyképesebb kvázi minden más elérhető alternatívánál (free eszközöket is beleértve), amennyiben ez a skillset van fókuszban. Kár hogy nem lehet venni, főleg ilyen áron, "polcról levehető dobozos termékként".
- A jövő semmiképpen nem a Go Angol féle lenyúlásokról szól, szvsz. Hanem a nullához közelítő költségű, személyreszabott, otthon is végezhető, számítógéppel támogatott nyelvoktatásról. Szerencsére hallani tudni arról, hogy egyre többen mozdulnak ebbe az irányba, kikerülve a pénzlenyúlásokat.

Mit lehet konklúzióként mondani?
+ Ezen  Fekete Gábor-i "ideológiai" úton, további 30 évre biztosítva a hazai nyelvtanítás sikertelensége.
+ Illetve menekülj a nyolcadik Fekete Gábor típusú tanártól is. :)

Nyelvtanulással, nyelvtanítással foglalkozó blogposztjaim:
index.hu: "A hetvenes évekbe tért vissza a tanárképzés" - Angol nyelvoktatásról, nyelvtanulásról
index.hu: "Kamu nyelvtanuló oldalak verik át a naívabbakat"
index.hu: "Nem fair, hogy nyelvvizsga kell a felvételihez"
blog.hu: Nyelvtanulással foglalkozó blog
***
Az Anki-val magolunk-e avagy memorizálunk?
Anki - SM2 algoritmus-variánsa
Ankiban rejlő rendkívüli potenciál
Go Angol: A 7 nyelvtanártípus, akitől menekülj!
Gaál Ottó-féle Kreatív nyelvtanulás
Englishbox: felmérő tesztek (kezdő, közép- és felsőhaladóknak)
Gépi audio2text konverzióról
Effortless English - egynyelvű angol nyelvtanulás
Dr.Makara György: A kvantum nyelvtanulás felfedezése
Disputa: Relaxa Villám / QLL (Kvantum nyelvtanulás)

6 megjegyzés:

  1. Kedves Miklós, a blogot olvasva nagyon elbizonytalanodtam nyelvtanulás ügyben. 50+an ( kevésbé fog az agyam) nem lesz könnyű feladat, de meg kell oldanom. a munkám miatt évente több alkalommal kell USA területre utaznom. egyedül leszek tárgyalnom kell utazni enni hotel stb.
    i ntenziven ré tudok szánni napi 1-2 órát a tanulásra, fél év múlva már kellene valamilyen szint. mit javasolsz mit tegyek, kit keressek ...?
    előre is kösz üdv MT

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megtisztelő a bizalmad, és ezt nagyon szépen köszönöm. Az egy dolog, hogy kevés vagyok a minél pontosabb, értékesen informatív válaszhoz, de "szerencsére" velem együtt senki nem tud "jó" választ adni (szerintem).

      Én azt gondolom:
      (1) A szakmával is szembemenve: létezik nyelvtehetség, azaz, aki fogékony annak mindegy, hogy milyen eszközt vesz igénybe a tanuláshoz: sikeresen "minden út Rómába fog vezetni". Aki meg kínlódó kényszer-nyelvtanuló (amilyen én is voltam/vagyok jelenleg amúgy szintén 54 évesen), az vért fog izzadni, a szükségesen korrekt nyelvtudáshoz.
      (2) rengeteg módon lehet nyelvet tanulni, ugyanakkor, ha valaki nem "nyelvzseni", akkor érdemes lehet mindenkinek a saját alkatának megfelelő módszerre rátalálni.
      (3) A félév jól és elégségesnek hangzik napi 1-2 óra mellett (átlagos esetben) az a kérdés mennyi pénzt tudsz akarsz rászánni. Az intervallum nagyjából 0 Ft-tól a 600órax5000Ft(3 milla)-ig terjed. Magam a "0 Ft-os", számítógéppel (mobiltelefonnal) támogatott szoftveres (pl.: ANKI-s) egyéni tanulás híve vagyok (saját alkathoz illesztett módszer mentén).
      (4) Magam részéről kerülendőnek tartom
      - az összes angol nyelvterületről származó egynyelvű moslék kurzuskönyvet (Grapevine, Headway és társai)
      - Az egyéni tanárt: ugyanis hiába jó angolos valaki, ha nem tud tanítani, és hiába jó tanár valaki, ha nem jó angolos, az meg ritka fehér holló, aki mindkettőben jó, pláne költséghatékony verzióban. Ráadásul 3 millát erre áldozni értelmetlen, szvsz.
      - A Go Angolt, mert drága szétfolyó termékrengeteg, nagyon korlátos eszköztárral.
      - Az Effortless English típusú cuccokat, mert kezdőknek túl nehéz lehet.
      - Én bár szeretem szakmai szempontból, de dr.Makara Tangó módszere túl drága és túl sok időt igényel, miközben nem tudni előre, hogy mennyire garantált a nyelvtudás akár szimplán csak átlagos esetre is.
      (5) Ha én és ma áldoznék pénzt nyelvtanulási eszközre: akkor
      - vagy a Szamárpad I-III-kötetét (+nyelvtan) ajánlanám pár ezer magyar forintért. Sajnos nem kapható már tudtommal.
      - vagy a szintén nem kapható Englishbox-ot (relaxáló készülék nélkül)
      - vagy a kreatív angolt
      Mindegyik
      - a beszédcentrikus nyelvtanulást preferálja,
      - nulláról kezdve,
      - akármikor korrekten újrakezdhetően (könnyen megtalálható becsatlakozási ponttal),
      - relatíve olcsón,
      - relatíve élvezetesen,
      - relatíve kicsi erőforrás- és időigényt támasztva
      - korrekt angol beszédet tanítva: mind "szabálygenerálást", mind kivételek/spéci eseteket lefedően, magyar és angol nyelvtanulási specialitásokra kihegyezve.
      (6) Míg ha valaki, ha hagyományos és videóval támogatott történet-felépítős ill. -mesélős nyelvikurzust preferálja, akkor az English Today talán a legjobb (Népszebadság mellékletként jelent meg annó).
      (7) Elvek:
      - Nem szabad pusztán szavakban gondolkodni/fejlődni: mondatok és minták a legkisebb nyelvi egységek.
      - Aki "minden" szót tud, de "néma", az megbukik, aki meg esetleg nem tud 1-1 szót, de rá tud kérdezni, tud interaktálni róla az az aktív, élő, elégséges nyelvtudás útján van.
      - Nemcsak explicit kell tanulni, hanem implicite is (horribile dictu WC-re menet is)
      - Fontos, hogy előbb pontos és aztán gyors legyen a gondolat angolra "hangszerelése". A jó beszéd és a hallás utáni értés így tud csak jegyben járni.
      - Sajnos minőségi nyelvtudáshoz szerintem elengedhetetlen fokmérők:
      !!kell tudni szakadozó mobilhívásnál gyengén beszélő indiaival is kommunikálni tudni.
      !!kell érteni angol nyelvterületű médiaanyagok (híradó, filmsorozat etc.) feliratozás nélküli értését, illetve ezeket saját szavakkal vissza kell tudni adni.

      Törlés
    2. köszönöm a választ,
      megpróbálom a szamárpadot, ahogy látom hozzá lehet jutni használtan
      azt már látom hogy a vérizzadás az garantált lesz ))

      Törlés
  2. Kedves Miklós! Hála égnek, rábukkantam az írására! Kis híján rászántam magam a Go!Angolra minden rossz érzésem és sovány tárcám ellenére. Így viszont nekiugrok az English Todaynek ingyen! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Miklós!

    Lehet, hogy ön angolul jól tud, de magyarul rettenetes a fogalmazása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok jól angolul és sajnos tudom, hogy rettenetesen írok: meg is emlékeztem róla egy korábbi posztomban:
      http://liftinstinct.blogspot.com/2017/09/kosztolanyi-dezso1885-1936-egy-es-mas.html

      Törlés